Patrijarh Porfirije: Moliću Boga da svim narodima u Mostaru i Hercegovini da mir

10
Foto: SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u besjedi vjernom narodu u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru da će moliti Boga da svim narodima u Mostaru i Hercegovini da mir, te da nema divnije stvari od zidanja svetinja, a naročito kada se porušene obnavljaju.

Patrijarh srpski je naglasio da je Bog dao da se opet poslije padova i stradanja dogodilo da na Bjelušinama nalazi gotovo obnovljen hram.

– Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu jeste svjedočenje i ispovijedanje istine i činjenice da nismo samo tijelo i biološka bića, nego duhovna bića i da sve ono što je materijalno pozvano je da Duhom svetim bude prožeto i da našim podvigom i ljubavlju postane duhovno – rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: SPC

Njegova svetost je naglasio da je najveći pad svih u gradu onaj kada su rušene svetinje.

– Taj trenutak kada smo rušili svetinje jedni drugima, mjestima kojima se sabiramo i molimo Bogu, taj trenutak je bio najveći poraz za sve nas zajedno i najveći mogući pad pred Bogom. Nema divnije stvari nego kada se zidaju svetinje, a naručito kada se porušene svetinje obnavljaju. Blagosloveni smo jer imamo obnovljenu svetinju jer je to početak našega obnavljanja, obnavljanja u sebi, sa bogom i međusobno – rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije istakao je da nema mogućnosti da se uspostavlja mir spolja dok se nema mir u sebi.

– Nije moguće da obezbjedimo mir sebi dok ne obezbjedimo mir onome do nas – poručio je patrijarh Porfirije.

Foto: SPC

Prema njegovim riječima, istinski mir čovjek ima onda kada se trudi da onaj kraj njega ima mir.

– To važi za svaku vrednost…Ovaj hram jeste dar Božiji. Nekada najveći hram na Balkanu pravoslavni jeste mjesto na kojem se sabiramo i sabiraćemo se da bismo vidjeli Boga i sebe, upoznali Boga i čovjeka. Zato služi sveta liturgija i hram. U obnovi ovoga hrama pokazali su istu brigu i osjećanje za mirom i pripadnicima drugih naroda i vjera. Da bi iskazali potrebu za mirom učestvovali su u obnovi hrama i mi obnovi njihovih svetinja – rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski je naveo da u obnavljanju bližnjeg svako obnavlja sebe i spoznaje činjenicu da niko ne može reći da je sam sebi dovoljan i da sam stiče mir, ljubav radost i ljepotu, te da sve to postoji kao dar Božiji i dato je čovjeku, ali ne da bi prisvajao za sebe.

– Mi nismo gospodari ni svoga života, na svijet smo došli ne pitajući se i Bog će nas pozvati u naručje ne pitajući nas. Mi smo vlasnici i gospodari samo onoga što smo dobili kao dar Božiji. Ali moramo taj dar da uvećamo i da ga podijelimo sa drugima – rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: SPC

Njegova svetost je ukazao da je svako dobio svoj dar ne da bi ga prisvojio ili sakrio, već da bi se trudio kroz molitvu, post, milosrđe, praštanje, pokajanje i sve ono čemu uči Jevanđelje.

– Taj trud treba da uložimo kako bi smo ono što smo dobili od Boga upoznajemo, ali i da kroz njih dijelimo sebe drugima. Naše je samo ono što smo podijelili sa drugima. Najljepši je onaj koji je najviše umnožio svoje talente – poručio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, potreba je svih u Mostaru, da razumij poruku Božiju, i da se razumije da ljudi nisu materijalna bića.

– Sabirajući se ovdje i moleći se Bogu mi ćemo znati istinu i činiti ono što je Bogu ugodno i znaćemo da je posljednji sud Božiji gdje će nas Bog pitati šta smo činili da budemo bolji. Bog će u nama tražiti trud i napor. Pitaće nas šta smo činili unutar svojih porodica, unutar naroda. Dali smo postojali jedno u vjeri, Hristu, Crkvi – rekao je patrijarh dodajući da se samo tako može biti u ljubavi i sa drugima.

Patrijarh Porfirije je rekao da je potrebno i da treba da Hristost bude na prvom mjestu.

– Neka gospod da mir, ljubav i radost i svim ljudima koji žive u ovom gradu i Hercegovini. Molitvama svih svetih. Mir, radost i ljubav svima. Molite se za nas, kao što ćemo mi za vas – poručio je patrijarh Porfirije vjernom narodu u besjedi u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.