Patrijarh Porfirije: Nevino stradali Srbi iz Podrinja su istinski mučenici

8
Foto: Borislav Zdrinja/RTRS

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu da su nevino postradali Srbi iz srednjem Podrinja i Birča istinski mučenici koji su stradali od ruku zločinaca zato što su pravoslavni Srbi.

Patrijarh srpski je poručio da za bol i suze majki Bratunca i okolnih mjesta u srednjem Podrinju i Birču ne treba pisana potvrda.

– Suze neprestano teku i peku i bez kamera i medijskih mašinerija koje konstruišu stvarnost onako kako odgovora interesima onih koji su im zadali zadatak. Suze su više nego stvarne i moćnije od svake laži i za to nam nisu potrebna nikakva glasanja i potvrde – poručio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da niko nema ekskluzivno pravo na bol i da bol ne boli više ili manje u zavinsnosti od toga kako se neko zove.

Patrijarh je ukazao da je svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna golgoda.

Njegova svetost je rekao da su Srbi iz srednjeg Podrinja i Bratunca stradali za krst časni i slobodu zlatnu i da njihova nevina žrtva nikada neće biti prepuštana zaboravu.

Patrijarh je prethodno kod Spomen-krsa na bratunačkom groblju služio pomen za 3.267 srpskih žrtava iz srednjeg Podrinjai Birča.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a desetoro se još vode kao nestali.

Naziv ovogodišnjeg programa obilježavanja sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču je „32 godine – zločin bez kazne“.