Patrijarh Porfirije osveštao obnovljeni hram u Smiljanu

17
Foto: novilist.hr

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je, na praznik Svetog proroka Ilije, u ličkom selu Smiljanu, u Hrvatskoj, osveštao obnovljeni Hram Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kršten i srpski naučnik Nikola Tesla, javila je crkvena televizija „Hram“.

Nakon osveštanja, patrijarh Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu, uz sasluženje preosvećenih episkopa gornjokarlovačkog Gerasima i osječkopoljskog i baranjskog Heruvima, te prezvitera i đakona Eparhije gornjokarlovačke, u molitvenom prisustvu vjernog naroda.

Foto: novilist.hr

Mjesto Smiljan je širom svijeta proslavio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu, tik pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, veoma ugledni i obrazovani protojerej Milutin.

U tom hramu je veliki srpski naučnik i kršten, već dan po rođenju.

Foto: novilist.hr

Istorijska posjeta patrijarha Porfirija podudara sa navršavanjem 81 godine od mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941, koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i djece do staraca.

U masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u namjeri da zatru svaki trag naroda koji je iznjedrio Nikolu Teslu, 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova crkve u Smiljanu počela je 1986. godine sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom posljednjeg rata od 1991. do 1995. godine obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan.