Patrijarh Porfirije pozvao na jedinstvo pravoslavnih Srba

4
Foto: SRNA

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas vjernom narodu u manastiru Glogovac kod Šipova da je pravoslavna vjera utjeha za sve i da je upravo ona izrodila ovu svetinju.

Patrijarh je blagoslovio prisutne i istakao da Gospod želi da narod bude sabran, a upravo to se i dešava danas u Manastiru Glogovac.

– Samo onda kada se sabiramo i nalazimo u Hristu, u crkvi njegovoj, onda jesmo jedno telo i duša. Zato što u nama živi Hristos, blagodat njegova – rekao je patrijarh obraćajući se vjernicima nakon Svete arhijerejske liturgije.

Foto: SRNA

Njegova svetost podsjetio je da se narod vijekovima sabira, kao i da je vjera pravoslavna izrodila svetinju – manastir Glogovac.

– Svi smo dužni Janju i Janjanima – rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: SRNA

Patrijarh je pozvao na ljubav i praštanje bližnjima, te pozvao vjerni narod da pokaže spremnost da prihvate jedni druge i da ne stvaraju ideologije koje su „protiv onog što je od Boga dato“.

– Braćo i sestre, pravoslavni hrišćani, živimo pravoslavnom verom – ona će nas utešiti u svemu – rekao je patrijarh Porfirije i pozvao na jedinstvo pravoslavnih Srba i pravoslavnih hrišćana.

Foto: SRNA

Eparhija bihaćko-petrovačka i rmanjska odlikovala je patrijarha Porfirija ordenom Novomučenika bihaćko-petrovačkih, kao i Vladu Republike Srpske, a orden je primio ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Odlikovan je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Foto: SRNA

U manastiru Glogovac danas se održava i 30. tradicionalni Janjski sabor.

Patrijarh srpski Porfirije završava danas dvodnevu posjetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj u okviru koje je juče boravio u Mrkonjić Gradu.

Foto: SRNA