Patrijarh Porfirije: Sabor SPC priznaje autokefalnost Ohridske arhiepiskopije

58
Foto: spc.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije saopštio je danas u Skoplju da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve (MPC) – Ohridske arhiepiskopije da blagosilja i prihvata njen autokefalni status.

Patrirarh Porfirije je, nakon liturgije u skopskom hramu koju je, na praznik Svetog Ćirila i Metodija, služio sa arhiepiskopom ohridskim Stefanom, na oduševljenje vjernika MPC prenio je da je Sabor SPC njemu i Sinodu stavio u dužnost da zajedno sa poglavarom Ohridske arhiepiskopije i njegovim Sinodom razrade sve tehničko-organizacione detalje za svečano proglašenje autokefalnosti MPC.

Njegova svetost istakao je i da će SPC, kako kanonski red nalaže, obavijestiti sve pravoslavne pomjesne crkve da prihvata autokefalnost MPC.

Foto: spc.rs

Patrijarh Porfirije izrazio je nadu da će sve pomjesne crkve sa radošću primiti ovu vijest i da će se radovati što crkva raste i što se razgorijeva plamen ljubavi, koji će biti sve veći i širi.

– Pred očima nam se dešava čudo, jer je ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine Gospod Bog spojio i stvorio da bude isceljeno i postane jedno. Sve se menja, i imena i granice, ali se crkva Hristova ne menja, jer je ona tvrđava i stub istine – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, Gospod je dokazao da ne možemo jedni bez drugih i da smo jedni drugima potrebni, kao i da je Isus Hristos naša mjera i alfa i omega našeg postojanja i u istoriji i u vječnosti.

Foto: spc.rs

Arhiepiskop ohridski Stefan izrazio je veliku zahvalnost patrijarhu Porfiriju i Saboru SPC na odluci koju su MPC i njeni vjernici dugo čekali.

On je istakao da je ovo istorijski dan i veliki trenutak za sve hrišćane u Sjevernoj Makedoniji, dodajući da o tome svjedoči glasna radost bratskog pomirenja, koja se vidi u hramu u Skoplju, isto kao što se vidjela i pod veličanstvenim svodovima Hrama Svetog Save u Beogradu.

– Sveti Kliment i Naum, kao i Sveti Sava, dali su nam mudrost i naučili nas da i u ovakvom vremenu mogu da se grade pomirenje i jedinstvo. Svi će videti koliko je naša njiva plodna i kako ćemo požnjeti ovo što smo u bratskoj ljubavi posejali – poručio je arhiepiskop Stefan.

Patrijarh srpski Porfirije došao je juče u dvodnevnu kanonsku posjetu Sjevernoj Makedoniji.

U delegaciji SPC u Skoplju su i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije, kruševački David, remezijanski Stefan i izabrani šabački Jerotej.

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služili su liturgiju pomirenja u četvrtak, 19. maja, u Hramu Svetog Save u Beogradu, kojom je poslije 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC.