Patrijarh Porfirije: Saborni hram u Mostaru da bude završen i osveštan za iduću slavu

26
Foto: SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Sabornom hramu u Mostaru da moli Gospoda da ovaj hram bude završen i osveštan za iduću hramovnu slavu, te da sija molitvom, vjerom i jedinstvom.

– Neka Bog podari da i ova svetinja što prije dobije prvobitni izgled, da sjaji kao što je i prije 150 godina, ali, prije svega, da bude sjajna našim sabiranjem i okupljanjem u ovom hramu – da sija našom molitvom, vjerom i jedinstvom. Da Bog podari da se ovdje okupljamo, a ja se molim da to bude, ako Gospod hoće, za sledeću sabornu slavu – da hram osveštamo – rekao je patrijarh Porfirije, koga je u Sabornoj crkvi Svete Trojice dočekao veliki broj vjernika iz Mostara i cijele Hercegovine i gdje je služena doksologija u čast njegovog dolaska.

Patrijarh je u besjedi istakao da se iz mostarskog Sabornog hrama kao na dlanu vidi cijeli Mostar, da je to mjesto sa kojeg se može doživjeti sveukupna cijela vaseljena, punoća života Srba, pravoslavnih Mostaraca i Hercegovaca koji su obilježili ovaj grad.

– Ispunjeni Duhom Svetim danas kličemo „raduj se Sveti Savo, raduj se Sveti Vasilije Ostroški, raduj se Sveti Petre Zimonjiću, radujte se prebilovački mučenici, radujte se svi mučenici hercegovački“. Radujmo se danas i mi braćo i sestre sabrani pod svodovima ovog hrama podignutog u slavu Svete Trojice. Radujmo se jer smo se sabrali ovdje – poručio je patrijarh Porfirije.

Foto: SPC

Njegova svetost je naglasio da pravoslavni srpski korijeni sežu u same početke grada Mostara i da se od postojanja ovog grada do današnjih dana ugrađivao pravoslavni pečat, pravoslavni duh svetosavski.

– Ugrađivali su se pravoslavni Srbi i zajedno sa drugim narodima i ljudima koji se mole Bogu na drugačiji način, izgradili bogatstvo i ljepotu Mostara koji je danas najmultietničkiji i najmultireligijski grad u BiH – istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je rekao da je danas u Mostaru imao razne susrete i čuo da ovaj grad posjeduje velike resurse za istinski napredak u međusobnom razumijevanju i prepoznavanju činjenice da je svako svakome potreban.

– Neka Gospod unese mir u svaku vašu dušu, vaše porodice, u naš pravoslavni narod u Mostaru i Hercegovini, ali i radost i mir među sve ljude koji žive u Mostaru bez obzira na to kako se zovu, među sve narode – poručio je patrijarh srpski.

Foto: SPC

Njegova svetost je pozvao sve Mostarce da ostanu na svojim ognjištima.

– Šantić bi rekao „ostajte ovdje“, jer sunce tuđeg neba neće vas grejati kao ovo mostarsko, hercegovačko, jer je to vaše sunce. Mi iz crkve ćemo reći svetosavsko, jer smo u dolini Neretve, dolini Svetog Save – naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije poželio je dobrodošlicu patrijarhu srpskom Porfiriju i u besjedi istakao da mostarski Saborni hram predstavlja duhovni most kojim se prevazilaze podjele.

– Prilikom raspeća ovog hrama, njegovo kamenje i prah su se razasuli duž cijelog Mostara. Od kako je počela njegova obnova i vaskrsenje, mnogi ljudi različitih vjera i nacija ugrađivali su sebe i svoju ljubav u njegovo vaskrsenje. Obnova, još do kraja neobnovljene Saborne crkve naše eparhije, za nas pravoslavne u ovom gradu i ovoj eparhiji je obnova života i nas samih, simbol dobrodošlice i održivosti povratka Srba u ovaj grad i dolinu Neretve, ali je i slava Bogu, kao što već rekoh, radost za naše susjede i komšije – rekao je vladika Dimitrije.

Dočeku patrijarha Porfirija u Sabornom hramu prisustvovao je veliki broj vladika Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojno sveštenstvo.

Patrijarh Porfirije danas je posjetio manastir Žitomislić i Prebilovce, posjetio izložbu u Vladičanskom dvoru u Mostaru, te prisustvovao prijemu u Gradskoj vijećnici.

Njegova svetost sutra će u 9.00 časova služiti Svetu liturgiju i nakon toga prisustvovati donatorskom ručku za obnovu Saborne crkve.