Patrijarh Porfirije: Sjećanje na patrijarha Pavla i danas živo

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen povodom 12 godina od upokojenja patrijarha Pavla u manastiru Rakovica.

Patrijarh Porfirije je u besjedi nakon liturgije istakao da je sjećanje na blaženopočivšeg patrijarha Pavla i te kako živo među svim pravoslavnim hrišćanima, ali i onima koji su imali priliku da ga sretnu i čuju.

– Uspomena i sjećanje na patrijarha Pavla i danas je živo među pravoslavnim Srbima i to ne samo onima koji idu u crkvu i mole se Bogu, nego i među ostalim Srbima i svim građanima Srbije, koji nemaju baš neku neposrednu, tijesnu i ličnu vezu sa Crkvom – rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da su i danas aktuelne i žive riječi patrijarha Pavla u Srpskoj crkvi i srpskom narodu po svojoj snazi, istinitosti i izazovima sa kojma se suočava Crkva i narod, jer nisu bile prazna filozofija ispunjena gordošću i taštinom, nego su skopčane sa njegovim životom.

– Nije jedno govorio, a drugo činio. Ono šta u šta je verovao to je i govorio, a ono što je govorio bilo je deo njegovog života i ličnog iskustva. U tom smislu njegove reči nisu bile samo njegove, nego riječi Jevanđelja, Crkve, apostola Hristovih i samog Gospoda – rekao je srpski patrijarh.

On je naveo da je patrijarh Pavle bio episkop raško-prizrenski, a potom i patrijarh u teškim vremenima za srpski narod, ali da ga je Gospod izabrao da bude na čelu Srpske pravoslavne crkve baš u tim vremenima.

Patrijarh Porfirije je naveo da je mnogo vrlina koje su krasile blaženopočivšeg patrijarha Pavla, koji je pokazao smirenje, te da je i on imao blagoslov da ga lično poznaje.

– Brojne su vrline krasile njegovu ličnost, ali ono što je na okupu držalo te vrline je upravo smirenje i skromnost. Neka Gosopod da Carstvo nebesko blaženopočivšem patrijarhu Pavlu. Siguran sam da u naručju Božjem on i te kako ima svoje mesto, u društvu sa Svetim Savom i svim poglavarima SPC – rekao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je, takođe, siguran da patrijarh Pavle moli za svoj narod i da njegova molitva ima snagu da dopire do Boga, te da Bog baš zbog njegove skromnosti i smirenja kojim je živio čuje njegovu molitvu i ispunjava ono što on traži za svoj narod.

Danas se navršilo 12 godina od upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, koji slovi za najvoljenijeg poglavara Srpske pravoslavne crkve zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti.