Patrijarh Porfirije u Herceg Novom: Bogorodicu uvijek i svuda slaviti

35
Foto: mitropolija.com

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Herceg Novom da treba imati smirenje i vjeru u Bogorodicu, koju treba uvijek i svuda slaviti.

Patrijarh je, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice – slavu Manastira Savina, služio večernju i nakon toga predvodio litiju oko manastira, te se vjernom narodu obratio riječima sabornosti i molitve.

Večernjoj službi su, osim patrijarha Porfirija, prisustvovali Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, preosvećeni eiskopi pakračko-slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim, toplički i izabrani šabački Jerotej i zahumsko hercegovački Dimitrije, uz molitveno učešće mnogobrojnog vernog naroda.

Foto: mitropolija.com

Patrijah Porfirije je na početku besjede rekao da su se danas molili Svetoj Bogorodici, jutros na liturgiji i večeras na večernjoj službi i litiji.

– Sabrali smo se ovde po osećanju, jer je dobro biti pod okriljem Presvete Bogorodice i u krilu Isusa Hrista, da imamo zajednicu sa Bogom – rekao je Patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je naglasio da prilikom dolaska u Manastir Savinu, pred ikonom Presvete Bogorodice treba imati čistu pravoslavnu vjeru.

– Ovde dolaze ljudi iz svih krajeva sveta da se pomole svetinji Bogorodice, jer su monasi svojom verom u ovom manastiru učinili da dejstvuje Bogorodica i nekada davno zaštiti ovaj manastir od rušenja – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je rekao da se u ovu svetinju i pred ikonu Presvete Bogorodice dolazi sa čistim povjerenjem u Bogorodicu i čistu ljubav Hristovu.

– Dolazimo celivajući lik presvete Bogorodice, jer je u njoj sva duhovnost, vera, post, ljubav, molitva, predavanje Bogu i bližnjima. Molimo se ovde da naš podvig u smirenju bude. Moramo imati smirenje i veru u Bogorodicu, jer za duhovni rast nam je potrebno Preobraženje. Treba uvek i svugde slaviti Svetu Bogorodicu – istakao je patrijarh Porfirije.

Foto: mitropolija.com

U porti Manastira Savina upriličena je promocija izabranih djela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

O djelima su govorili Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, mitropolit Joanikije i krstonosni protojerej Radomir Nikčević, a bilo je riječi i o 30 godina od osnivanja Izdavačko-informativne ustanove „Svetigora“ i tome šta je ona doprinijela misiji crkve, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire.

Posjeta Patrijarha Porfirija završava se sutra svečanom akademijom povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog, koja će biti održana na Kanli kuli pod nazivom „Đedov sabor – od Dunava do mora sinjega“.