Patrijarh Porfirije u Podgorici: Joanikije dostojan da bude mitropolit

20
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras da je mitropolit Joanikije dostojan položaja mitropolita crnogorsko-primorskog i pozvao sve krštene u ovoj episkopiji da stanu ispred svog vladike.

Patrijarh Porfirije obratio se vjernicima, njih nekoliko desetina hiljada koji su se okupili u Podgorici gdje je čast Njegove svetosti služena doksologija ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja.

On je istakao da bi najradije sve ljude iz Crne Gore zaključao u svoje srce i zajedno se popeo sa njima do manastira Ostroga, gdje bi dobili putokaz kako dalje.

Patrijah srpski je istakao da je mitropolit Joanikije dostojan ovog položaja i da taj blagoslov i radost dijele sa braćom rimokatoličke i muslimanske vjeroispovijesti.

– Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da ne zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obje ruke. Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj – rekao je patrijarh Porfirije.

On je naglasio da Crkva ne postoji zbog toga da bi rješavala ekonomske, sociološke državne i svake druge probleme već postoji da bi u nju dolazili i da bismo tu mogli naslutiti tajnu za kojom se čezne, a to je život vječni.

– Samo kada dotaknemo tu tajnu, tada dobija svoj smisao i sve ono prethodno. Draga braćo i sestre, veličanstveni sabore, utešen vašom verom znam da smo sazvani u ime Oca, sina i Svetog duha. Danas je praznik i ja vam ga od sveg srca čestitam. Ovakvi dani i događaji su opisani u Svetom pismu – istakao je patrijarh.

On je istakao da u Crkvi ima mjesta za sve, bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost i pozvao je sve krštene u ovoj episkopiji da stanu ispred mitropolita Joanikija, uz napomenu da je on izabran legalno „onako kako je uvijek to bilo“.

– Pitam vas ovdje okupljene, da li je dostojan Joanikije da sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog – upitao je srpski patrijarh na šta je masa uz aplauz i skandiranje odgovorila da je „dostojan“.

I patrijarh se saglasio da je dostojan i da to svi treba da znaju, uz napomenuo da novog mitropolita dobro poznaje, da su prijatelji, ali i braća, koja se znaju od studentskih dana.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Mitropolit Joanikije je, u obraćanju nakon doksologije, istakao da mu je drago što su uz patrijarha srpskog Porfirija, u Podgorici stigli i predstavnici svih pravoslavnih crkvi, što, kako je istakao, daje dodatnu snagu.

On je napomenuo da je ovo prvi put da je patrijarh Porfirije posjetio Crnu Gori i da ovom posjetom donosi mir i blagoslov.

– Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjea. Cijela SPC i narod koji je u vašoj jurisdikciji objedinjuju se oko Vas i svetog patrijaraškog prestola. Sa Vam nam je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Vi tu punoću nosite u svom srcu i svojoj svetoj službi. Drago nam je što večeras sa Vama dođoše arhijereji iz cijelog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu – rekao je mitropolit Joanikije.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije stigli su ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici nešto prije 18.00 časova, a na skupu su i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, ministri, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i drugi.

Nakon obraćanja slijedi kulturno-umjetnički program ispred Sabornog hrama u Podgorici.