Patrijarh Porfirije: Vjera snažnija od svakog oružja

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da je vjera snažnija od svakog oružja, dok je strah pokazatelj malovjerja, te naglasio da pravoslavni vjernici samim svojim postojanjem podsjećaju silnike ovoga svijeta da im je pogrešan izbor.

Patrijarh, koji je danas služio liturgiju u Crkvi Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, u besjedi je naveo da se moderni svijet obrušio na ideju Jevanđelja i da se od silnika ovoga svijeta čuje da pravoslavne treba „zbrisati sa lica zemlje, da ih treba uništiti“.

– Po čemu je pravoslavna vjera toliko snažna, takva da remeti njihove planove i živote? Po čemu su opasni obični ljudi, koji se trude da žive u pokajanju, postu, molitvi, da služe drugima, opasni za one koji imaju i nož i pogaču ovog svijeta, svaku moć i silu ovoga svijeta? – upitao je patrijarh Porfirije, nakon liturgije koju je služio povodom hramovne slave, na praznik Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog.

Njegova svetost je naglasio da se odgovor nalazi u Hristovim riječima o grijehu čovjeka, te ukazao da svaki čovjek dubinski u sebi zna kada čini zlo, grijeh, a kada ne.

– Svojim postojanjem, budući da se opredjeljujemo za Hrista, jasno podsjećamo silnike i moćnike ovoga svijeta da im je pogrešan izbor i da, ma koliko su od sebe sakrili svoj grijeh, zlo koje nose u sebi, postoje Hristos, Jevanđelje i crkva koji ih podsjećaju na to – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost napomenuo je da sa vjerom u Hrista nema straha jer je Hrist pobijedio smrt.

– Vjera naša je snažnija od svakoga oružja, vjerom sve postaje bezbroj puta snažnije, smislenije i vjerom onda kada nemamo odgovor – postaje nam jasno – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarhu su sasluživali episkopi šabački Jerotej i remezijanski Stefan, a u molitvenom prisustvu episkopa marčanskog Save.