Kina izrazila žaljenje zbog balona koji je zalutao u Ameriku

10
REUTERS/Damir Sagolj

Kina je danas izrazila žaljenje što je „civilni“ balon cepelin zalutao na američku teritoriju, u incidentu koji je izazvao politički metež u SAD i doveo u pitanje planiranu posjetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je novinarima da vlada prati kretanje izviđačkog balona iznad SAD i da se on kreće na visini iznad komercijalnog vazdušnog saobrćaja, te ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na tlu.

Zvaničnici SAD izjavili su da su američki vojni lideri razmatrali su obaranje balona iznad Montane u srijedu, 1. februara, ali je na kraju predsjednik SAD Džozef Bajden odlučio da se to ne radi zbog rizika od pada krhotina.

Republikanac senator Tom Koton pozvao je Blinkena da otkaže posjetu, koja počinje ovog vikenda.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se radi o balonu za civilne, meteorološke i druge naučne potrebe, izražavajući žaljenje što je balon zalutao u američki vazdušni prostor.

Iz Pekinga je saopšteno da će se nastaviti komunikaija sa SAD kako bi se ova neočekivana situacija riješila na odgovarajući način.

Portparol kineske vlade rekao je ranije da Kina nema namjeru da narušava vazdušni prostor ili kopnenu teritoriju bilo koje suverene države.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je procijenjeno da balon „ima ograničenu vrijednost sa pozicije prikupljanja obavještajnih podataka“.