Pelosi: Kina nam neće praviti plan putovanja

34
Foto: Eric Thayer/The New York Times

Nensi Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD, izjavila je danas da Kina neće praviti Americi plan putovanja, aludirajući na njenu nedavnu posjetu Tajvanu u sklopu azijske turneje.

– Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD i Tajvana je jako – kazala je Pelosi, prenio je Gardijan.

Ona tvrdi da je Kina pokušala da izoluje Tajvan i da je njena posjeta Tajpeju „izgovor Pekingu za vojne vježbe u blizini ostrva“.

– Kina je pokušala da izoluje Tajvan. Oni možda mogu da pokušaju da spriječe Tajvan da učestvuje na drugim mjestima, ali neće izolovati Tajvan tako što će nas spriječiti da dođemo ovdje – dodala je Pelosi u Tokiju, na kraju njene posjete Indo-Pacifiku.

Visoka američka zvaničnica je rekla da su SAD od starta naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promijeni status kvo u Aziji, ili Tajvanov status kvo.

– Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status kvo – poručila je ona.

Kina: Posjeta Nensi Pelosi ozbiljno podriva mir

Podsjećamo, kinesko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo dolazak predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD na Tajvan, navodeći da je njena posjeta prijetnja po regionalni mir i stabilnost.

– Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posljedicama, Nensi Pelosi je posjetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa ‘jedna Kina’. Posjeta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kina-SAD i predstavlja ozbiljno miješanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet – naveli su u saopštenju na sajtu MSP Kine.

U saopštenju se naglašava da posjeta „ozbiljno podriva mir i stabilnost duž Tajvanskog moreuza i šalje vrlo pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana“.

Dan nakon posjete Pelosi Tajpeju Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je velike vojne vježbe s korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana.

Kako je navedeno u izvještaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao „čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatistickih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.

Inače, Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gdje se vježbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Istovremeno je tajvansko ministarstvo obrane saopštilo da će tajvanska vojska nastaviti s povećanjem nivoa pripravnosti i da će prikladno reagovati na „neprijateljsku situaciju“.