Pelosi: Posjeta Tajvanu je pokazatelj podrške SAD demokratiji

7
Foto: Eric Thayer/The New York Times

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi stigla je večeras na Tajvan, a po dolasku je rekla da je američka posvećenost demokratskom Tajvanu važnija nego ikada.

– Posjeta naše delegacije iz Kongresa pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana – poručila je Pelosi na Tviteru.

Ona je navela da će se u razgovorima sa liderima Tajvana „ponoviti podrška američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik“.

– Naša posjeta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine – napisala je Pelosi.

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine reguliše američke odnose sa ostrvom, ne zahtjeva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske invazije, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spriječe bilo kakve unilateralne promjene njegovog statusa od strane Pekinga.