Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan

47
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi izjavila je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-ven da želi da „nedvosmisleno jasno“ stavi do znanja da SAD neće napustiti Tajvan.

Nensi Pelosi je izjavila da je delegacija SAD došla na Tajvan da „nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo“.

– Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo. Radujem se što ću ovu nagradu izložiti u kabinetu predsjednika ili je nositi tamo, na Kapitolu kao simbol našeg dragocenog prijateljstva – rekla je Pelosijeva nakon što je primila najveću civilnu počast Tajvana.

Pelosijeva je navela da SAD žele da Tajvan „uvijek ima slobodu i sigurnost“ i da „neće odustati od toga“.

– Iako poštujemo politiku jedne Kine, naša solidarnost sa Tajvanom je važnija nego ikad – rekla je Pelosijeva.

Navodi da „SAD podržavaju status kvo i da ne žele da se ništa dogodi Tajvanu silom“.

Kineski manevri u zonama oko ostrva

U međuvremenu, kako prenosi Rojters, tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je obavještenje Kine da avioni ne bi trebalo da ulaze u vode u kojima se održava vojna vježba „provokacija koja izaziva međunarodni poredak“ i da će Tajvan ostati u kontaktu sa zemljama uključujući SAD kako bi se izbjegla eskalacija tenzija.

Bi-Bi-Si navodi da je tajvanska vlada oštro osudila planove Kine za vojne vježbe na lokacijama oko ostrva, kao odgovor Pekinga na posjetu Pelosijeve.

Tajvanska vojska navela je da su takve vježbe „upad u teritorijalni prostor Tajvana“ i da „predstavljaju blokadu tajvanskog vazdušnog i morskog prostora“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo dolazak Nensi Pelosi, rekavši da ozbiljno šteti miru i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

U saopštenju objavljenom neposredno nakon dolaska Pelosijeve u Tajpej, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da njena posjeta ozbiljno utiče na političke odnose Kine i SAD, i da Peking ulaže snažan protest Sjedinjenim Državama.

– Svrha vojne operacije je odlučna odbrana državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti i odlučno sprečavanje spoljnog uplitanja i separatističkih pokušaja usmjerenih prema „nezavisnosti Tajvana“ – rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Kijan.