Pendeš: Presuda u predmetu „Slaven Kovačević“ izlobirana

9
Foto: Agencija Anadolija

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš rekla je da je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Slaven Kovačević“ dobro izlobirana i da će HDZ BiH insistirati na punom sprovođenju onoga što je definisano Ustavom BiH.

– S obzirom koga smo poslali ispred BiH sigurno je dobro izlobirao da bude takva presuda. Ali nema veze, zamijenićemo onoga ko radi samo u interesu jedne političke opcije – rekla je Pendešova.

Ona je istakla da se kroz ovu presudu želi se anulirati doprinos koji je uradila predsjedavajuća Savjeta ministara Borjano Krišto, zajedno sa ministrima, kada je riječ o evropskom putu.

Ukoliko se želi bolja BiH, kaže Pendešova, treba se fokusirati na njen evropski put.

Pendešova ukazuje da je neozbiljno napisano obrazloženje presude Suda u Strazburu u kojem se navodi da „trenutni politički sistem BiH daje prednost etničkoj zastupljenosti u odnosu na političke, ekonomske, društvene, filozofske i druge faktore, što pojačava etničke podjele i potkopava demokratski karakter izbora“.

– Obrazloženje je toliko široko pozicionirano i za mene je neozbiljno napisano. Nisam pravnik, ali kao inženjer mogla bih svaku ovu rečenicu oboriti sa deset svojih – rekla je Pendešova za N1.

Ona je istakla da će HDZ BiH zauzeti stav i raditi u skladu sa svojim programom.

– HDZ insistira na punom sporovođenju onoga što je definisano Ustavom BiH. Legitimno predstavljanje je i kada se biraju poslanici, načelnici…Znači, svako predstavljanje je legitimno koje je u skladu sa zakonom. Legitimno predstavljanje kada govorimo o Predsjedništvu BiH i domovima naroda je jasno definisano, to su predstavnici naroda – rekla je Pendešova.

Ona je dodala da ne misli da je Slaven Kovačević stručnjak za pravo, jer je to osoba koja se ponekad izjašnjava kao Hrvat, a nekad kao Srbin i za nju je, kako kaže, moralno upitna.

Na pitanje da li je realno da BiH bude jedna izborna jedinica kada je riječ o izboru za člana Predsjedništva BiH, Pendešava kaže da ona tako ne iščitava presudu Suda u Strazburu.

– Poštujem Ustav BiH koji kaže da BiH ima dva entiteta i distrikt Brčko. Trebamo naći najbolje rješenje i omogućiti da se i predstavnici drugih naroda kandiduju. Mi smo predložili zakon koji omogućava da svako može biti biran, ali ne znači da će biti izabran – rekla je Pendešova.