Pentagon: Nestala vojna pomoć za Ukrajinu vrijedna 62 miliona dolara

9
Foto: REUTERS/Al Drago

Američko Ministarstvo odbrane ne može da locira oružje u vrijednosti od 62 miliona dolara koje je dato Ukrajini, navodi se u izvještaju Pentagona.

Ove zaključke je iznio generalni inspektor Pentagona nakon procjene o tome da li Ministarstvo odbrane „efikasno prati odbrambene stavke“ koje su dostavljene ukrajinskim oružanim snagama.

Ovaj nadzorni organ otkrio je da je do kraja novembra prošle godine ukupno 62,2 miliona dolara u opremi i oružju, planirano za monitoring krajnje upotrebe (EEUM), prijavljeno kao nestalo. Među njima su uređaji za noćno osmatranje, protivtenkovske rakete „džavelin“ i jedinice za lansiranje raketa.

Prema ovom izvještaju, američka kancelarija za odbrambenu saradnju /ODC/ u Ukrajini „ne može da kaže koji je od ovih predmeta izgubljen, a koji uništen“, a ukrajinska vojska još nije dala pojašnjenje.

Kancelarija generalnog inspektora takođe je utvrdila da su gubici prijavljeni nakon otprilike 300 dana, što je oko 10 puta duže u odnosu na zahtijevani vremenski okvir.

U izvještaju se navodi da je van okvira istrage bilo da se utvrdi da li se desilo „preusmjeravanje“ vojne pomoći. „U toku je istraga o kriminalnom ponašanju u vezi sa američkim oružjem koje je isporučeno u Ukrajinu“, navedeno je u izvještaju.

ODC radi u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane Ukrajine i Oružanim snagama na obezbjeđivanju opreme i obuke Kijevu u njegovom sukobu sa Rusijom. Ukrajinska vojska izvještava ODC o upotrebi opreme koju je isporučila Amerika.

Monitoring krajnje upotrebe (EEUM) provodi Vašington kako bi se osiguralo da se strani krajnji korisnici pridržavaju zahtjeva koje su dogovorili strani partneri putem transfera između vlada, ili koje je nametnula vlada SAD za transfere u okviru direktne komercijalne prodaje.