Pentagon: Osniva se nova radna grupa za proučavanje NLO

5
Foto: REUTERS/Al Drago

Američko ministarstvo odbrane, pod pritiskom Kongresa, najavilo je osnivanje radne grupe koja će prikupljati i proučavati izvještaje i svjedočanstva o neindentifikovanim letećim objektima (NLO).

Ta agencija sinhronizovaće sve napore u Ministarstvu odbrane i američkoj vladi za otkrivanjem, identifikovanjem i određivanjem objekata od interesa u vazdušnom prostoru za specijalnu upotrebu te procijeniti i ublažiti bilo kakve prijetnje za bezbjednost letenja i nacionalnu sigurnost, navodi se u saopštenju Pentagona.

Američko Ministarstvo odbrane prošle godine osnovalo je radnu grupu koja je trebala istraživati „NLO fenomene“.

U njenom šturom izvještaju, bez ulaženja u detalje, umjesto da se izjasni o brojnim fenomenima sa kojima su se kroz godine američki vojnici susretali, navedeno je da „američka vlada ne može objasniti 143 od 144 slučaja prijave nepoznatog letećeg objekta“.

Izvještaj je trebao rasvijetliti tajanstvene pojave desetina letećih objekata koje su američki piloti prijavljivali od 2004. do 2021. godine, ali, kako se navodi u izještaju, istražna grupa „nije imala dovoljno podataka da bi ta dešavanja nazvala drugačije nego – neidentifikovani vazdušni fenomeni“.