Perović: Nema nama molitve bez vas, ni vama Crne Gore bez nas

161
Foto: Vijesti.me

Rektor Cetinjske Bogoslovije otac Gojko Perović je izrazio nadu da će prva litija na Cetinju biti sa onima koji su bili sa „druge strane ulice“.

– Molimo našu braću koja su juče išla drugim ulicama da dođu ovdje da se pomole zajedno sa nama jer nema nama molitve bez njih. Molim se Bogu da prva litija koja bude krenula cetinjskim ulicama iz Cetinjskog manastira bude zajedno sa njima. Da se zajednički pomolimo Bogu sa svojom braćom Cetinjanima jer nema nama molitve bez njih, niti ima njima Crne Gore bez nas – rekao je Perović.

– Od kad postoje ljudi uvijek su postojala naročita mjesta i naročiti dani za molitve Bogu. Zato je Ivan Crnojević ovu svoju Zetsku državu utemeljio na kamenu Cetinjskog manastira. Od kada postoji naša država Crna Gora i ona srednjovjekovna Zeta i prije toga antička Duklja, uvijek se znalo šta je čije. Pa čak i oni koji nijesu imali skupštine i izbore i ustave, nikad se nijesu usudili da imovinu crkvenu pripisuju sebi. I ako se danas borimo za našu Crnu Goru i ako hoćemo da nam ona bude najbolja i u njoj vladaju najbolji zakoni, onda se bunimo što je nekom danas palo na pamet da uradi nešto što niko nije prije njih uradio, od gospodara Zete i Crne Gore. Ako neko kaže da su ovi manastiri i crkve crnogorske, mi kažemo pa nego što su nego crnogorske. A isto tako znamo da nijesu pale s neba. Samo ludi čovjek misli da istorija počinje i završava s njim – kazao je Perović.

Kao ljevičar, razumije se, distanciran sam od vjerskih pitanja, ali poštujem vjerujuće ljude. Moramo razumijeti da nas nema mnogo, da moramo uvažiti različita stajališta i najširim društvenim konsenzusom graditi pristojno društvo. Za slobodno društvo. Za našu državu.Za Crnu Goru svih nas.

Posted by Marko Begovic on Thursday, January 23, 2020

U Cetinjskom manastiru sinoć je služen moleban u znak podrške protestima protiv anticrkvenog i antipravoslavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Manastir je bio prepun vjernika. Moleban je služi vladika Metodije, a okupljenima se obratio otac Gojko Perović.

Podsjetimo, sinoć je preko puta Cetinjskog manastira, na Ćipuru, bila okupljena grupa građana.

Oni su se, kako kažu njihovi predstavnici, okupili da bi bili sigurni da će biti ispoštovan dogovor da litije neće biti.

Mitropolija crnogorsko-primorska prekjuče je uvažila sugestiju Uprave policije i poručila da litije na Cetinju zasad neće biti održavane.

Litije i molebani u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti se od Božića održavaju četvrtkom i nedjeljom.