Peskov: Zapad će se hvatati za slamku spasa da ostane lider svijeta

4
Foto: Valery Sharifulin/TASS

U narednoj deceniji mogu porasti turbulencije u svijetu jer će se Zapad držati za svoje liderstvo koje mu umiče – međutim, Rusija će u svakom slučaju biti jača i bogatija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Ako se period svjetske transformacije kroz koju prolazimo oduži, možda će biti još više turbulencija, jer će se kolektivni Zapad rukama i nogama držati za svoje vođstvo koje prolazi. A znamo da su oni prilično cinični i neće prezati ni od čega samo da ne upuste to liderstvo. To nosi opasnost od različitih sukoba – rekao je Peskov u intervjuu za studentski kanal „MGIMO 360“.

Upitan kakva će biti Rusija za 10 godina, portparol Kremlja je rekao da će biti „i jača i mudrija i bogatija“.

Istovremeno je konstatovao da niko ne može reći kakav će biti svijet za 10 godina isto kao što niko nije mogao prije deceniju da pretpostavi da će svijet ući u fazu u kojoj se danas nalazi.

Nema ništa dobro u konfrontaciji

Peskov je takođe kazao da nema ništa dobro u žestokoj konfrontaciji Rusije sa Zapadom, pritom, Moskva nije u konfrontaciji sa Amerikancima i američkom kulturom, nego sa njihovom ideologijom i viđenjem toga kako treba živjeti u svijetu.

On je istakao da se danas transformišu svi sistemi međunarodno-pravnih i ekonomskih odnosa. Nakon raspada SSSR, zapadne zemlje su pomislile da su „pravi vladari svijeta“ i da imaju pravo da se ne rukovode zakonima, nego pravilima koje same uspostavljaju, te da nameću ta pravila svima ostalima.

Po riječima Peskova, takve pobude se ne javljaju niotkuda – to se dogodilo jer su imali solidnu ekonomsku i tehnološku bazu.

Međutim, vremenom je situacija počela da se mijenja, počele su da se pojavljuju zemlje koje „staju na noge“, razvijaju svoju proizvodnju, a onda se ukazala prilika da traže veću samostalnost.

– Naravno, tu je došlo do protivrječnosti i nastala je tako duboka konfrontacija. To ne znači da smo u konfrontaciji sa Amerikancima, to ne znači da smo u konfrontaciji sa američkom kulturom. Mi smo u konfrontaciji sa njihovom ideologijom, sa njihovom vizijom kako treba živjeti u svijetu – zaključio je Peskov.