Petković: Afirmisani stavovi Srpske, razočarenje opozicijom

31
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izrazio je zadovoljstvo što su na sastanku lidera stranaka BiH sa rukovodstvom Evropskog savjeta afirmisani stavovi i volja Srpske za saradnjom, uprkos ponašanju republičke opozicije koja je u Brisel u startu krenula bez namjere za bilo kakvim dogovorom.

Petković je izjavio da je na tom planu razočaran i ranijim izjavama opozicije u Srpskoj da u Brisel ne žele da putuju sa drugim predstavnicima stranaka iz Republike.

– To je loše, jer se time pokazuje određena vrsta srpskog nejedinstva – rekao je Petković, koji je i poslanik Ujedinjene Srpske.

On je rekao da je pozitivno što su predstavnici EU u Briselu pozvali lidere stranaka da pregovaraju o prevazilaženju krize u BiH.

– Dobro je da se o svemu razgovara i da se vidi gdje je BiH na evropskom putu. Bilo bi dobro da se ovakvi razgovori nastave i da se prevaziđu kriza i blokada institucija koje više godina postoji u BiH, a eskalirala je sa odlukom koju je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko – rekao je Petković.

On je ocijenio da je u Briselu na neki način uvažen i stav Srpske da BiH ostane neutralna u odnosu na sukob u Ukrajini.

– To pitanje na ovom sastanku nije bilo potrebno postavljati jer je bitnije da vidimo kako će BiH nastaviti svoj evropski put, a što se tiče sukoba u Ukrajini mišljenje i stav BiH su tu nebitni. BiH ne treba da se u taj sukob bilo kako miješa – istakao je Petković za Srnu.

U Briselu je 12. juna održan sastanak lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, koji je završen prihvatanjem političkog sporazuma o principima za osiguranje funkcionalne BiH za napredak na evropskom putu.