Petković: Ustavni sud udaljio BiH daleko od Brisela

9
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Sa ovakvim Ustavnim sudom ne možemo govoriti o vladavini prava, jer to je klasična tiranija, i daleko smo od Brisela danas, rekao je Milan Petković, advokat i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

– Prioritet svake zemlje mora da bude vladavina prava. Ako se ne smatramo svi istima, onda ne živimo u pravnoj državi. To je jedan od uslova za pregovore i ulazak u EU – istakao je Petković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas putuje u Brisel, gdje će na sastanku, na visokom nivou zatražiti da se dosljedno u paketu sprovedu i realizuju svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije.

– BiH opterećuju ozbiljni problemi. Imamo krizu vlasti koji traju duži vremenski period, i trebalo bi da u Briselu nešto krene sa mrtve tačke. Evropska unija ukoliko želi BiH kao svoju članicu mora da uvaži zahtjeve iz Republike Srpske, koja je na neki način i stvorila današnju BiH. S druge strane, Bošnjacima odgovora ovakav sistem, jer on štiti isključivo njihove ineterese za razliku od druga dva konstitutivna naroda – poručio je Petković.

Američki ambasador Majkl Marfi po ko zna koji put direktno prijeti izabranim organima Republike Srpske.

– Ne možemo osporiti legitimitet Marfija kao ambasadora SAD u BiH, ali njegovo miješanje u unutrašnje stvari druge države i te kako. Ovo nije pitanje za Ameriku, već za Evropu i Brisel. Kad god su SAD provodile referome na ovim protstorima to nije završilo dobro – rekao je Petković.

U srijedu se nastavlja suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću.

– U fazi smo glavnog pretresa, Dodik i Lukić su se izjasnili da nisu krivi, i sada očekujemo da Tužilaštvo iznosi dokaze i argumentuje optužnicu. Okupljen je dobar pravni tim za odbranu, koji nas uvjerava da bi sve osim oslobađajuće presude bio veliki skandal. Međutim, imamo takav sud kakav imamo, i postoji bojazan da bi krajnja odluka mogla imati i političke primjese. Krenuo je kao politički, a nadam se da će završiti u pravničkim vodama – istakao je Petković.

Komentarisao je i istupe ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

– Ne očekujem da će doći do smjene, jer će ga zaštiti njegovi mentori i politički saborci na bh sceni – zaključio je Petković.