Petričević: Mjere Vlade Srpske rasteretile privredu

52
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjeloslav Petričević rekao je Srni da je Vlada Srpske svojim mjerama doprinijela rasterećenju privrede smanjenjem zbirne stope doprinosa, povećanjem neoporezivog dijela plate, smanjenjem i ukidanjem komunalne takse i ukidanjem fiskalnih i parafiskalnih opterećenja što je put prema većim platama.

– Novina u ovoj godini je da ćemo uskoro raspisati javni poziv za dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća, a sredstva će biti namjenjena za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije, očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, kao i učešće na sajmovima, te organizovanje konferencija – naglasio je Patričević.

Prema njegovim rječima, podrška privredi kroz aktivnosti Ministarstva ne ogleda se samo kroz finansijska sredstva, jer je mnogo toga urađeno na poboljšanju poslovnog ambijenta.

– Tu prije svega mislim na optimizaciju administrativnih procedura na republičkom nivou, odnosno pojednostavljenja različitih formalnosti kod registracije privrednih subjekata koje izdaju republički organi uprave, ukidanje taksi i nanada, što sve vodi smanjenju troškova i štedi vrijeme za poslovnu zajednicu – kaže Petričević.

Izmjenama zakonskih rješenja o komunalnim taksama, podsjetio je on, ukinuta je obaveza plaćanja takse za isticanje poslovnog imena gdje se dolazi do uštede od 17 miliona KM, kao i dodatnih tri miliona KM za ukidanje posebne republičke takse što iznosi 20 miliona KM rasterećenja za privredu.

Petričević naglašava i da je tehnološki razvoj i povećanje produktivnosti osnovni uslov za razvoj privrede u Srpskoj i rast plata, jer samo kroz povećanje produktivnosti domaće kompanije mogu biti konkuretne na zahtjevnom inostranom tržištu.