Petronijević: Tužilaštvo u predmetu protiv Dodika pod pritiskom

3
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Advokat Goran Petronijević izjavio je da je suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Milošu Lukiću pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita primjer zloupotrebe Tužilaštva BiH i pravosuđa u političke svrhe.

Petronijević je nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH rekao da je Tužilaštvo pod pritiskom i u nelagodnoj situaciji, što se vidi.

– Ovo će ostati udžbenički primjer na kome će se generacije učiti kako se ne bi smelo zloupotrebljavati pravosuđe – naglasio je Petronijević na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da se politički protivnici uklanjaju na demokratski način, zakonit i ustavan, odnosno na izborima i nikako drugačije.

– Ako shvatite da ne možete na izborima i počnete to činiti nekim drugim metodama, kroz zloupotrebu pravosuđa, to onda ne valja – istakao je Petronijević i dodao da nažalost, u eri neoliberalnog globalizma, ovo nije usamljen slučaj.

Prema njegovim riječima, ovaj „sarajevski proces“ dešava se i u SAD, bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

– Ista zloupotreba, isto to nasilje nad pravom, uklanjanje pravnih normi, gaženje međunarodnog prava, a to se isto događa i ovdje – rekao je on i ponovio da se danas osjetila nelagoda kod tužilaca u procesu protiv Dodika i Lukića, ali da sada moraju da idu do kraja.

On smatra da će u drugom dijelu postupka biti otvorena Pandorina kutija iz koje će shvatiti da su „pucali sami sebi u nogu“.

– U nastavku postupka očekivaće ih odgovori na sva ova pitanja koja oni stavljaju pod tepih – i pitanje visokog predstavnika, njegovog izbora, ovlašćenja – upozorio je Petronijević.

On je istakao da se danas mogla vidjeti jedna potpuno isprazna priča Tužilaštva kojom pokušavaju da napune „te fajlove da oni liče na nešto, papirima, svjedocima, formalnim dokazima“.

– Mislim da je ovo trenutak kada se kreće u nešto što bi trebalo da bude vrlo opterećujuće za Tužilaštvo. Ukoliko Sud BiH usvoji prijedloge koji su svrsishodni, za razliku od prijedloga koje Tužilaštvo do sada činilo, ući će u jednu fazu postupka koja će otvoriti Pandorinu kutiju. Mislim da će možda pametnim ljudima pokazati rješenje za funkcionisanje državopravnog sistema – naveo je Petronijević.