Petrović: Miješanje politike u poslovne procese, nema problema sa pronalaskom novih finansijera

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da ovo preduzeće nema problem sa pronalskom novih finansijera i izvođača radova na realizaciji energetskih projekata vjetropark „Hrgud“ i revitalizaciji Hidroelektrane Trebinje jedan, koje je nedavno obustavila njemačka Vlada iz političkih razloga.

Petrović je naglasio da se u ovom slučaju politika umiješala u poslovne procese i da je zbog toga njemačkoj Vladi upućeno pismo.

– Shvatili smo da ćemo od 15. maja 2024. godine ostati bez finansijske podrške za izgradnju vjetroparka. Međutim, zainteresovanost za njegovu realizaciju je ogromna i na vratima kucaju mnogi finansijeri, ali i isporučioci neke druge opreme a ne one koja je bila predviđena u nacrtu projekta. Mi nemamo nikakav problem, jedva čekamo da raspišemo tender, da pronađemo izvođača koji će da donese novac za vjetroelektranu i to možemo da dobijemo u roku od par mjeseci od provođenja procedure – istakao je Petrović.

On je rekao da za obnovljive izvore i jedan takav projekat danas nije nikakav problem naći i izvođača i finansijera.

Kada je riječ o revitalizaciji HE „Trebinje jedan“, Petrović je izjavio da imaju vremena da se reorganizuju, te da je oprema u pogonu ove hidroelektrane u dobrom stanju, a poslovanje stabilno.

Prema njegovim riječima, već su provedene određene faze ovog projekta i ostalo je da se uradi zamjena agregata generatora i turbina na samoj elektrani.

– Zbog starosti agregata planirana je revitalizacija i modernizacija cijele HE pod finansiranjem njemačke „KfV“ banke, naravno kreditni aranžman, i uz određena grantovska sredstva. Međutim, oni su započeli proceduru nabavke opreme za revitalizaciju koja traje najmanje četiri godine i išla je veoma sporo, a ne znamo zbog čega, jer je prije više godina završena u HE „Rama“ i Jablanica“, a kod nas nije. Bila su odobrena sredstva, oko 10,4 miliona evra, a ukupna vrijednost za zamjenu dva od tri sklopa generatora turbina je oko 30 miliona evra – pojasnio je Petrović.

On je naveo da se tenderska procedura završava i još nije donesena odluka o izboru izvođača.

– Mi svakako imamo vremena da se reorganizujemo i znamo da HE na Trebišnjici posluju veoma dobro, da imaju vlastita sredstva i da će oni i pored izgradnje sistema HE Dabar i budućih elektrana u svom hidro-sistemu raditi i na revitalizaciji i osnaživanju postojećeg stanja na HE na Trebišnjici. Za nas to neće biti problem, ali nam je žao da su poslovne aktivnosti, koje teku 23 godine, prekinuli zbog nekih političkih miješanja i političkih konotacija. Dakle, našli su razlog da raskinu aranžman koji je bio potpisan 2000. godine – naglasio je Petrović za Herceg televiziju.

On je ocijenio da to više govori o njima i njihovim potezima, a pitanje zašto su poslovne aktivnosti miješali sa političkim treba postaviti njemačkim vlastima i „KfV“ banci, te da je nakon nedavnih aktivnosti upitna bilo kakva dalja saradnja.

Prošle sedmice njemačka Vlada je odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj čija je vrijednost 105 miliona evra. Riječ je o projektima rehabilitacije HE Trebinje, vjetroparka „Hrgud“ i zbrinjavanje otpadnih voda u Gradišci.