Petru Božoviću uručen „Dobričin prsten“

40
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Istaknutom glumcu i dramskom umjetniku Petru Božoviću danas je uručena prestižna glumačka nagrada „Dobričin prsten“, za životno djelo, saopšteno je iz Udruženja dramskih umjetnika Srbije.

Božović je 33. dobitnik „Dobričinog prstena“, a zvanično mu je tu nagradu, koju je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Vojislav Voja Brajović nazvao ordenom, uručila koleginica sa klase i bivši laureat Svetlana Bojković.

Nagrada Božoviću uručena je u Narodnom pozorištu Srbije u Beogradu.

Obrazlažući odluku žirija, koji je ove godine razmatrao 13 kandidata za najviše priznanje Udruženja dramskih umjetnika, njegov predsjednica Vida Ognjenović navela je da je Božovića na svečano uručenje, uz rodbinu i prijatelje, dopratilo više od 200 odigranih uloga.

– Ruska poslovica kaže da nije život što i polje preći, a svojim delom Petar Božović govori da ni gluma nije što i polje preći, nego je ludačko istraživanje svijeta maštom, ranjivi pohod u ludilo koji se izvodi golim životom, poduhvat nepredvidivog ishoda, nesamjerljivog rezultata i nikada sasvim završen – rekla je Ognjenovićeva.

Božović se okupljenima kratko obratio šalom, citirajući glumca Ljubu Tadića koji je govorio da „glumac kada hoće nešto da kaže, prvo kaže ‘Ja’“, prenosi TV N1.

Nagrada „Dobričin prsten“, koju Udruženje dramskih umjetnika Srbije dodjeljuje od 1980. godine, sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, u izradi Zlatare „Jokić“ iz Beograda, i od unikatno oslikane diplome na pergamentu, rada akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.