Picula: Nije isklučen prekid pregovora Srbije o pridruživanju

31
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Evropski poslanik i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da ne isključuje mogućnost prekida pregovora Srbije o pridruživanju EU ukoliko predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavi sa politikom koja bi izazvala dodatne kritike Brisela.

On je istakao da je od mnogih stvari koje je juče rekao Vučić možda najznačajnija njegova izjava, koju treba zapamtiti, da će morati da procijeni da li je došlo vrijeme da se prihvati drugačija realnost.

– Čini mi se da je on dugo živio u alternativnoj stvarnosti, pokušavajući da spoji nemoguće, a okolnosti su mu dugo išle u prilog. Sa promjenom koja je nastala na geopolitičkom planu poslije 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu, mnogo toga se promijenilo i ubrzalo – rekao je Picula za N1 Zagreb.

Komentarišući napredak Srbije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, Picula je rekao da su oni praktično već zamrznuti jer dugo nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje ili klaster, a sve su manje šanse da se bilo šta otvori do kraja godine.

– Još postoji mogućnost da Srbija popravi svoju percepciju nekom drugom politikom, ali ako predsjednik Vučić nastavi sa ovom politikom i ako izazove dodatne kritike u EU, nije isključena ni obustava pregovora – tvrdi Picula.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je Piculi da Picula prvo treba „da objasni koliko je para dobio od predsjednika Crne Gore da pljuje Srbiju“.

– Sve nam je Picula objasnio, ali nije najvažnije, koliko para je dobio od Mila Đukanovića i njegovih Škaljara i Kavčana da propagira Crvenu Hrvatsku, a pljuje Srbiju. Neka nam to Picula objasni, a visoka politika i onako nije za njega i neka se ne opterećuje odlukama državnika kakav je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, previsoko je to za Piculu – izjavio je Vulin reagujući na navode Picule, saopšteno je iz MUP-a.