Pilsel: Nacionalizacija crkvene imovine je rizična igra

20
Foto: Darko Jelinek

Primjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, koji je uznemirio vjernike Srpske pravoslavne crkve, u direktnoj je suprotnosti s mnogim načelima na kojima počiva EU, izjavio je hrvatski teolog, urednik i borac za ljudska prava uropska unija Drago Pilsel.

– Ovaj zakon de fakto i de jure formira pravni okvir za nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve na području Crne Gore – rekao je Pilsel u Ljubljani na predavanju u organizaciji Instituta za bliskoistočne i balkanske studije – IFIMES.

Pilsel naglašava da među onima koji već sedmicama redovno protestuju protiv zakona nisu samo Srbi, već i mnogi Crnogoraci i drugi, uključujući i muslimane, prenosi slovenački list „Delo“.

– Ovaj zakon je nova vrsta totalitarizma kojim država želi potčiniti sve vjerske zajednice. To je podređivanje Crkve radi pljačke, jer odlazak (predsjednika Crne Gore Mila) Đukanovića sa vlasti neće značiti odlazak u opoziciju, već kao i u slučaju (Ive) Sanadera, odlazak u zatvor – kaže Pilsel.

On je izrazio bojazan da sve crkve u Evropi i na Balkanu postaju beznačajne.

– Hrišćanstvo ne treba gurati samo u svijet mitova i osjećaja. Grijesi crkava za vrijeme nacizma i dalje su vrijedni rasprave i kritike, kao što je slučaj s jednim mojim djedom, koji je bio saradnik Gestapa i s drugim koji je sarađivao s ustašama – rekao je Pilsel.