Plate u Republici Srpskoj povećavane i prošle i ove godine

5
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Novim setom zakona o platama koji su stupili na snagu od 1. januara povećani su platni koeficijenati zaposlenim kojima je neto plata ispod prosječne u Republici Srpskoj, i to u organima uprave, javnim ustanovama u oblasti zdravstva, javnim službama, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, MUP-u, institucijama pravosuđa, te u oblastima kulture, visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Tokom 2023. godine došlo je i do povećanja penzija za 13,5 odsto, boračkih i socijalnih davanja za 13,5 odsto, a za mjere demografske politike izdvojeno je 70 miliona KM za porodice sa četvoro i više djece, u okviru kojih su obezbijeđeni 750 KM i doprinosi mjesečno za 4.300 porodica, potvrđeno Srni u Vladi Republike Srpske.

Kada je riječ o pomoći privrednim subjektima tokom ove godine, u okviru subvencija najznačajnija izdvajanja su planirana na ime podsticaja za povećanja plata radnicima u iznosu od 15,6 miliona KM, a u okviru grantova planirana je podrška razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija u iznosu od 14,6 miliona KM.

Subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela povećana je sa 75 miliona KM na 180 miliona KM.

Kada je riječ o prošloj godini, izmjenama seta zakona o platama povećane su bruto plate zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, u MUP-u Srpske, u insitucijama pravosuđa, te u oblastima kulture, visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Setom zakona o platama koji su stupili na snagu od 1. januara 2022. godine platni koeficijenti za zaposlene koji imaju neto platu do 1.000 KM uvećani su za pet odsto, a platni koeficijenti za zaposlene koji imaju neto platu veću od 1.000 KM uvećavani su za tri odsto.

Na ovaj način su povećane plate zaposlenima u organima uprave Republike Srpske, javnim ustanovama u oblasti zdravstva, javnim službama Srpske, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, MUP-u, institucijama pravosuđa, sudijama i javnim tužiocima, te u oblastima kulture, visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Od 1. maja 2022. godine na snagu je stupila odluka kojom je cijena rada povećana sa 100 KM na 110 KM, što je uticalo na povećanje bruto plata.

Novim setom zakona o platama koji su stupili na snagu od 1. avgusta 2022. godine povećani su platni koeficijenti u određenom procentu sa ciljem da svi zaposleni ostvare uvećanje neto plate od 100 KM u organima uprave Republike Srpske, javnim ustanovama u oblasti zdravstva, javnim službama Republike Srpske, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, MUP-u, insitucijama pravosuđa, u oblasti kulture i u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda.

Kada je riječ o jednokratnim pomoćima određenim kategorijama stanovništva radi ublažavanja posljedica inflacije, penzionerima Srpske je lani isplaćeno u dvije tranše po 100 KM pojedinačno, što ukupno iznosi oko 36,1 milion KM.

Za boračke kategorije lani je isplaćeno u dvije tranše po 100 KM pojedinačno, ukupno oko 43,1 milion KM, mladima u Republici Srpskoj u dvije tranše po 100 KM što ukupno iznosi oko 25,9 miliona KM, djeci poginulih boraca tranša od po 1.000 KM u ukupnom iznosu od 3,8 miliona KM, te socijalno-ugroženim licima tranša od po 100 KM – u ukupnom iznosu oko 1,7 miliona KM.

Roditeljima sa četvoro i više djece u periodu septembar-decembar 2022. godine isplaćeno je ukupno oko 11,4 miliona KM.

Kada je riječ o pomoći privrednim subjektima, subvencije date privrednim subjektima koji su ostvarili pravo na ime podsticaja za povećanje plata radnika putem Ministarstva privrede i preduzetništva ukupno su iznosile oko 23,9 miliona KM.

U okviru tekućeg granta, podrška razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija posredstvom Ministarstva privrede i preduzetništva ukupno je iznosila oko 12,8 miliona KM, istakli su iz Vlade.