Plenković: BiH na evropskom putu uhvatila korak sa drugim zemljama regiona

10
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Mostaru da je BiH uhvatila korak sa drugim zemljama Jugoistočne Evrope na zahtjevnom evropskom putu, koji je izrazito koristan za jačanje pravnog sistema i privrede, ali i za usvajanje osnovnih, ali i univerzalnih vrijednosti na kojima počiva evropski projekat.

– Mostarski sajam dolazi u vrijeme koje je posebno važno za BiH i želim od srce čestitati pedsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto i ministrima, Parlamentarnoj skupštini, svim političkim akterima u BiH, na istorijskoj odluci koju je donio Evropski savjet prije nešto manje od mjesec dana o otvaranju pristupnih pregovora BiH i EU – rekao je Plenković na otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Plenković je istakao da je značaj te odluke beskrajan, jer definiše reformski put i evropsku budućnost BiH i sva tri konstitutivna naroda i svih građana.

On je izrazio zadovoljstvo što se to dogodilo na osnovu sprovedenih reformi i napora koji su učinjeni u proteklih nešto više od godinu dana, te dodao da je sada potrebno da se krene u velike zahtjevne reformske i transformacione procese za cijelu BiH.

Plenković je istakao da će BiH u tom procesu imati podršku Hrvatske, za koju je rekao da poštuje BiH i da joj želi pomoći u ovom procesu, kao što je i do sada u svim fazama.

Prema njegovim riječima, prisustvo brojnih hrvatskih kompanija na Mostarskom sajmu potvrđuje blisku povezanost Hrvatske i BiH, koja se u privrednom smislu već 25 godina najbolje manifestuje na ovoj manifestaciji.

On je naglasio da je privredna razmjena između BiH i Hrvatske u prošloj godini bila nešto manja od četiri milijarde evra, da je BiH među pet prvih izvoznih tržišta hrvatske privrede, a druga zemlja u koju hrvatske kompanije ulažu.

– Isprepletenost i povezanost je takva da nema važnog putnog pravca, a da nije vezan za Hrvatsku i BiH. Zato želim da se što prije definišu i preostali dijelovi radova na koridoru „Pet ce“ koji će povezati dvije zemlje, ali i cijeli taj evropski pravac – rekao je Plenković.

Govoreći o energetici, Plenković je podsjetio da je Hrvatska investiranjem u LNG terminal na Krku riješila vlastite potrebe za gasom, te da sada investira u povećanje njegovih kapaciteta sa trenutnih tri na 6,1 milijardu kubnih metara gasa godišnje.

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj godišnje treba malo manje od tri milijarde kubnih metara gasa, te da je namjera hrvatske Vlade da Krk učini referentnim regionalnim energetskim čvorištem.

– To je signal da smo i dalje spremni ulagati u gasovode. Trenutno ih proširujeko i za vodonik kao novi energent. Spremni smo investirati i u Južnu interkonekciju za gasovod koji bi došao do Gruda. Hrvatska je spremna to i da finansijski podrži i zato je potreban dogovor u BiH, koji će uvažiti interese svih, a posebno Federacije BiH i Hrvata u njoj. Zato sada možemo govoriti i o gasifikaciji Federacije, što je veoma korisno – rekao je Plenković.

Plenković je svim učesnicima Sajma poželio dobre poslovne kontakte, a domaćinima čestitao za odličnu organizaciju.