Plenković: Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH

5
Foto: Klix.ba

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da se danas u Sarajevu nije priključio kolegama na sastanku u Predsjedništvu BiH, ali da njegov potez nije bio usmjeren ka tome da iskaže bilo kakvo nepoštovanje prema instituciji Predsjedništva, već zbog činjenice da član Predsjedništva Željko Komšić nije biran voljom hrvatskog naroda u BiH.

Plenković je rekao da, zahvaljujući inicijativi Hrvatske, ovaj tim iz EU nije slučajno danas u Sarajevu u ovom sastavu i „ovako rano u ovoj godini“ stigao da ostvari zajednički napore koji će omogućiti otvaranje pregovora za tačno dva mjeseca.

– Moj potez se odnosi na problem koji postoji u BiH od 2006. godine i koji se ponovio 2010, 2018. i 2022. godine, a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić, što nije bila praksa do 2006. godine, biran je ne većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH, nego glasovima drugih naroda – istakao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare.

On je rekao da je hrvatska Vlada jako protiv toga jer principijelno smatra da je za kvalitetno funkcionisanje BiH i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda važno da se ta ravnopravnost ogleda i u izbornom procesu.

– Komšić je za hrvatsku Vladu i ostale institucije Hrvatske član Predsjedništva koji predstavlja hrvatski narod, ali bez legitimiteta većinske volje hrvatskog naroda u BiH. Zbog toga mi njega sve ove godine nismo primili u Hrvatskoj niti smo ga posjetili dok je on na toj dužnosti u Sarajevu – pojasnio je Plenković.

U Predsjedništvu BiH jutros je održan sastanak članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i holandskim premijerom Markom Ruteom, bez prisustva premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, iako je bio najavljen.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, srpski član Željka Cvijanović i bošnjački Denis Bećirović.

U narednim sedmicama preduzeti napore za otvaranje pregovora sa EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Sarajevu da Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH u narednih par sedmica trebaju usvojiti zakone i preduzeti reforme potrebne da bi se stvorili preduslovi da se u martu u Briselu postigne konsenzus među 27 država članica EU o otvaranju pregovora sa BiH.

Plenković je rekao da današnja posjeta služi kao podsticaj Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH da to učine kako bi dali argumente Evropskoj komisiji, prije svega, predsjedniku Ursuli fon der Lajenovoj, ali i evropskom komesaru za priširenje Oliveru Varheljiju da u izvještaju, koji će pripremiti za šefove država i vlada, u Briselu 21. i 22. marta, stvori preduslove da se postigne konsenzus među 27 država članica EU o otvaranju pregovora sa BiH.

– Ako se propusti mart, izgubiće se cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH – rekao je na konferenciji za novinare Plenković nakon sastanka delegacija Savjeta ministara, koju je predvodila predsjedavajuća Borjana Krišto i EU na čelu sa Fon der Lajenovom.

On je dodao da da nakon izbora slijedi formiranje novih institucija, novi program Evropske komisije.

– Sada je trenutak, ova strateška posjeta i politički prozor koji se otvorio, da se naprave iskoraci u pogledu zakona o sudovima, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te u pogledu zakona i sprečavanju pranja novca, kao i niza drugih poteza, koji će omogućiti i Evropskoj komisiji i državama članicama da donesu tu ključnu odluku – rekao je Plenković i dodao da je to suština današnje posjete.

On je istakao da je njegov utisak da je ta poruka i shvaćena i prihvaćena, te da će u narednim sedmicama, uz podršku svih iz EU, ali, prije svega, političko preuzimanje odgovornosti, identifikovanje svih aktera u političkom životu BiH, posebno vladajuće koalicije, dobiti one argumente, da odluka u martu i otvaranju pregovora bude i donesena.

Plenković je ocijenio da su se u protekle dvije godine dogodile tektonske promjene, kada je riječ o politici proširenja.

Prema njegovim riječima, prije dvije godine se nije znalo da li će Ukrajina i Moldavija dobiti pozitivan odgovor za otvaranje pregovora, čemu je doprinijela promijena metodologije pregovora, što daje šansu BiH da bude u korak sa drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Plenković je istakao da je Hrvatska godinama najsnažniji, najveći zagovarač i prijatelj BiH, kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u EU, te dodao da je na inicijativu njegove zemlje usvojen zaključak da je potrebno da se tokom posjete BiH stekne utisak o predanosti reformskom procesu Savjeta ministara.

On je pojasnio da se taj utisak mora steći na osnovu dinamike rada Savjeta ministara, broja donesenih zakona i prijedloga, usvojenog budžeta, čime se daje uvjerenje i dokaz da je ovaj saziv Savjeta ministara funkcionalniji od prethodnog.

Plenković je naglasio da je ovo posljednja godina rada ove Evropske komisije, te posljednji mjeseci aktuelnog saziva Evropskog parlamenta koji će biti raspušten za nešto više od dva i po mjeseca i krenuće se u izbornu kampanju.

On je apelovao na sve prijatelje i partnere u BiH, da se ovaj „prozor“, koji je sada otvoren, iskoristi, te dodao da će Hrvatska činiti ono što stalno radi, iskreno i prijateljski podržati BiH u toj ključnoj odluci.