Plenković: Zgrozila me agresivna izjava Izetbegovića

25
Foto: Antonio Balić/CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je bio zgrožen agresivnom izjavom lidera SDA Bakira Izetbegovića o „vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija“.

– Kad se neko prebrojava, valjda se priprema za sukob. To je izjava koja me zgrozila i koju osuđujem – rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice HDZ-a.

On je istakao da je to van svih okvira i upućuje na zaključak da bošnjačke političke stranke ne žele dogovor sa hrvatskim strankama, nego žele i dalje svoju brojčanu nadmoć koristiti u političkim utakmicama.

Plenković je naglasio da je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu i loše za odnose Hrvata i Bošnjaka.

On je rekao da Bošnjaci u BiH nisu htjeli da se dogovore sa predstavnicima Hrvata o reformi Izbornog zakona i ustavnoj reformi u Federaciji BiH jer im očigledno odgovara status kvo.

– Njima očito odgovara status kvo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod biti marginalizovan i preglasan – ocijenio je Plenković.

On je napomenuo da je Željko Komšić već tri mandata nelegitimni hrvatski predstavnik, prenosi portal „Indeks“.

– Komšić je odradio već tri mandata, po nama kao nelegitimni hrvatski predstavnik jer za njega većinom glasaju Bošnjaci. Svi, nažalost, tolerišemo i zgražamo se nad činjenicom da se to događa od 2006. On će sada to nastojati učiniti ponovno jer može – dodao je Plenković.

Prema njegovim riječima, na protestima proteklih dana u Sarajevu pokazane su teške uvrede, pa i čak prijetnje Kristijanu Šmitu.

Plenković smatra da se Šmit u odlučivanju ne bi trebao obazirati na „bezobrazne pritiske“ iz Sarajeva i ocjenjuje da je današnja odluka Šmita o djelimičnim izmjenama Izbornog zakona BiH daleko ispod očekivanja.

– Ono što vidim da je gospodin Šmit odlučio dotaći samo dio paketa. To je daleko ispod očekivanja, po mom sudu. On sada to nije učinio, vidim da je dao još nekoliko sedmica da se političari kao sami dogovore, ali ja, nažalost, nemam velikih očekivanja i iluzija da će se ljeti, nakon dvije i po godine, dogovoriti – rekao je Plenković.