Pobjeda EPP na izborima, desnica i krajnja desnica povećale broj mandata

4
Foto: AP

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše – 189 mandata na izborima za Evropski parlament, pokazuju najnoviji preliminarni rezultati koji su objavljeni tokom noći u Briselu.

Ovi rezultati pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske i krajnje desničarske partije povećale broj mandata u EP.

EPP je povećao broj mandata sa 176 na 189, dok je Progresivna alijansa socijalista i demokrata pretrpjela blagi pad i imaće 135 poslanika u novom sazivu EP, dok je u prethodnom imala 139 poslanika.

Najveće gubitke pretrpjele su grupacije Obnovimo Evropu, kojoj pripada i partija Preporod francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kao i grupacija Zeleni-Evropski slobodarski savez.

Tako, recimo u Francuskoj, Preporod predsjednika Emanuela Makrona osvojio 14,56 odsto, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske nakon što su prebrojani svi glasovi, a Francuska stranka krajnje desnice „Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen osvojila je 31,47 odsto na jučerašnjim izborima za Evropski parlament (EP). Time je stranka Le Pen osvojila 30 mandata u EP, a stranka Makrona 13, prenosi Figaro.

Obnovimo Evropu, koja okuplja liberalne partije širom EU, u novom sazivu EP imaće 83 poslanika, dok je ranije imala 102 poslanika, a Zeleni će imati 53 poslanika, dok su ranije imali 72 poslanika.

Preliminarni rezultati ukazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke povećale broj mandata na izborima, pa će tako Identitet i demokratija, koji okuplja stranke krajnje desnice poput „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, imati 58 poslanika, dok je ranije imala 49, a Evropski konzervativci i reformisti, kojima pripadaju i „Braća Italije“ italijanske premijerke Đorđe Meloni, imaće 72 poslanika, dok su ranije imali 69.

Ljevica će u novom sazivu imati 35 poslanika, partije koje se ne dovode u vezu ni sa jednom političkom grupacijom 45, a ostali 50 poslanika.

Na osnovu 99,95 odsto obrađenih glasova, najviše mandata u Mađarskoj na izborima za Evropski parlament osvojila je lista mađarskog premijera Viktora Orbana, podaci su Nacionalne izborne kancelarije.

Koalicija „Fides-KDNP“ imaće 11 evroparlamentaraca od 21 koliko daje Mađarska. Na drugom mjestu je lista „Tisa“ sa 7 osvojenih mandata.

Koalicija okupljenih oko socijalista imaće dva evroparlamentarca u novom sazivu EP.

Jedan mandat otišao je desnom pokretu „Naša domovina“ za koji je glasalo 305.163 Mađara, odnosno 6,76 birača.

Novi poslanik EP biće Laslo Torockai, nekadašnji gradonačelnik Ašothaloma na mađarsko-srpskoj granici, žestoki protivnik ilegalnih migracija.

Građani EU u nedjelju su na izborima za EP birali 720 novih poslanika EP, za 15 više nego 2019. godine. Konstitutivna sjednica EP biće održana od 16. do 19. jula.