Sedmi simposion „Teologija u javnoj sferi“

78
Foto: TL

U Trebinju je počeo 7. simpozijum „Teologija u javnoj sferi“, koji je i ove godine okupio eminentne predavače kako iz regiona, tako i iz Evrope koji će u naredna tri dana govoriti na različite teme, a, prevashodno, o odnosu između religije i politike, crkve i medija, religije i nauke, te o savremenim tehnologijama.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao da je ovaj simpozijum već sedam godina zaredom mjesto na kome jedni druge slušaju, razmjenjuju mišljenja i jedni druge ne osuđuju.

On je istakao da je u hrišćanskom životu najvažnije da čovjek ima čisto srce, ali da to ne znači da treba da se treba odreći rasuđivanja i promišljanja kako crkva treba da se pokaže i propovijeda u ovom svijetu.

– Svako od nas do Hrista dođe na različite načine i potpomaže se različitim sredstvima, međutim, vrlo je bitno da se ogledamo u Hristovom licu i prepoznamo jedni druge kao braću i sestre – naveo je vladika Dimitrije.

Foto: TL

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je ovaj simpozijum događaj koji omogućava svima koji ga posjete da prošire svoje vidike, sagledaju odnose između usko povezanih oblasti i pokušaju da zdravorazumski iskristališuo svoje viđenje svijeta i trendova koji ljudima svakodnevno pobuđuju pažnju.

On je rekao da teme koje će se obrađivati na simpozijumu kod svakog čovjeka izazivaju posebnu pažnju i zainteresovanost za diskusijom, ali da će stav i mišljenje istaknutih ljudi iz ovih oblasti doprinijeti lakšem shvatanju isprepletenosti i važnosti njihove saradnje koja doprinosi shvatanju svijeta u kome živimo.

– Ovaj simposion predstaviće i teme koje su neizbježne i koje svojim bitisanjem, veoma brzo mijenjaju svijet kakav poznajemo. Riječ je o savremenim tehnološkim dostignućima poput pete generacije mobilne telefonije, 3D štampača, robotike, koje nam već sada svojim naprednim rješenjima, a bez kojih je nemoguće zamisliti savremeni svijet, govore o četvrtoj industrijskoj revoluciji čiji razvoj tek treba da osjetimo kroz savremena rješenja vještačke inteligencije – naveo je Ćurić.

Foto: TL

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović naveo je da je tokom proteklih simpozijuma održano oko 50 panel-diskusija, prezentacija, predavanja i predstavljanja knjiga.

– Trebao bi nam još jedan simpozijum samo da sumiramo ona saznanja do kojih smo došli u proteklom periodu – naveo je Davidović.

On je istakao da Vlada Republike Srpske i Sekretarijat podržavaju ovaj skup, i da će tako biti i u narednom periodu.

Održana je panel-diskusija „Fundamentalizam i (pseudo)nauka u kojoj su učestvovali doc. dr Aleksandar Zorić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, master Srećko Petrović iz Hrišćanskog kulturnog centra „dr Radovan Bigović“ iz Beograda i Zoran Matić sa Instituta za nuklearne studije iz Vinče iz Beograda.

Foto: TL

Simpozijum će biti nastavljen danas poslijepodne razgovorom o knjizi „Sigurni put vere: Razrešenje konflikta u Klimentovoj prvoj poslanici Korićanima“ autora prof. dr Zdravka Jovanovića sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Razgovor o knjizi biće održan u Muzeju Hercegovine sa početkom u 16.15 časova.

U 17.30 časova u Kulturnom centru biće održano glavno predavanje ovogodišnjeg simpozijuma – „Episkopsko očinstvo: Kako se crkveno tijelo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti“, koje će održati prof. dr Hristo Janaras sa Univerziteta „Pantion“ iz Atine.

Organizator simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“ je Centar za filosofiju i teologiju iz Trebinja, a podršku samom simpozijumu, između ostalih, dali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Grad Trebinje, Republički sekretarijat za vjere, Uprava za saradnju sa crkvama i vejerskim zajednicama Srbije, CRC…