Dodik: Politička i institucionalna borba za Republiku Srpsku

32
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je snažnu političku i institucionalnu borbu Republike Srpske protiv manipulacija putem Ustavnog suda BiH, kojima se pokušava 90.000 hektara zemljišta u Srpskoj staviti pod kontrolu i upravu zajedničkih institucija.

– Naravno da je to pređena crvena linija i da je od Ustavnog suda dosta, da je od strane zemalja zapadne Evrope i od Amerike dosta. Mi imamo pravo na našu političku i institucionalnu borbu koja se odvija u okviru našeg Parlamenta i našim ponašanjem u zajedničkim institucijama – rekao je Dodik u Bijeljini.

On je poručio da u toj borbi ne treba da bude kolebljivosti i pozvao sve ljude u Republici na podršku i povjerenje.

– Veoma je važno da se oko toga okupe sve političke snage u Srpskoj i zahvalan sam ljudima iz opozicije koji imaju dovoljno odgovornosti za Republiku i koji su se našli na strani tog jedinstva. Veoma im je nezgodno u Sarajevu kada tako djelujemo i moraćemo tako i da nastavimo – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne uslijedi poništavanje odluke Ustavnog suda i donošenje zakona na nivou BiH o Ustavnom sudu iz koga će biti eliminisani sudije stranci, u narednom periodu uslijediće vraćanje BiH na dejtonski koncept sa tri ministarstva.

– Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku Ustavnog suda BiH gdje odlučuju tri stranca, koji u pravilu sa dva muslimana presuđuju Republici Srpskoj. To je za nas poniženje, to nije nikakvo pravosuđe, nego manipulacija institucijama – zaključio je Dodik.

On je pozvao sve ljude da pokažu zajedništvo i poručio da nema razloga da se bježi od prava i odgovornosti.

– Pokušavaju u Sarajevu da isprovociraju visokog predstavnika. On savršeno dobro zna da više nijedna njegova odluka ne važi u Republici Srpskoj – dodao je Dodik.

Reagujući na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o upotrebi patriotskih snaga u BiH, srpski član Predsjedništva je poručio da Republika Srpska ima patriote koji će se pokazati u Parlamentu i institucijama sistema.

Osvrćući se na proslavu državnosti Srbije, Dodik je rekao da je Srbija domovina svih Srba i da je to praznik Srba gdje god žive.

– Mi moramo da pobjegnemo od podjele koju nam nameću na „bosanske Srbe“ ili neke druge Srbe, mi smo Srbi i pripadamo važnom narodu, najmoćnijem na Balkanu – zaključio je Dodik.