„Politika“: NATO neće reagovati povodom vjerskih pitanja

20
Foto: Podgorica (Miloš Vujović/Anadolu Agency)

Pokušaji Podgorice da iznudi veći angažman NATO, odbijeni su uz obrazloženje da “alijansa neće reagovati povodom vjerskih pitanja”, saznaje Politika.

List ocjenjuje da Podgorica nije uspjela da uvjeri saveznike u NATO da nema ničeg spornog u tom zakonu i da je, kako je rekao crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković, izložena hibridnom ratu koji protiv nje vodi Srbija.

Uprkos pokušajima Podgorice da u spor u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovesti uvuče NATO, “u Vašingtonu i Briselu se do sada drže prilično suzdržano”, piše Politika.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je juče, povodom medijskih navoda da bi Crna Gora mogla pozvati NATO u pomoć zbog dešavanja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, da ni Alijansa neće podržati takvo bezumlje.

Mitropolit Amfilohije je rekao da ne zna ko Đukanoviću pomaže u tome.

– Ako je u pitanju NATO pakt, onda je to bezumlje dvostruko, ali ja se nadam da, ipak, NATO pakt takvo bezumlje neće podržati iako je možda i malo teža bezumlja podržao otimajući Kosovo i Metohiju, bombardujući nam i rušeći hramove – rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije smatra da predsjednika Crne Gore niko pred istorijom ne može da opravda.

– Bilo kako bilo, ovo je bezumlje Đukanovića koje ne može opravdati pred istorijom ničija zapovijest i naredba, ako je imao od nekoga naredbu – rekao je mitropolit Amfilohije.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti na djelu veoma intenzivna kampanja napada na Crnu Goru iz Srbije sa svih nivoa i da su o tome razgovarali sa NATO partnerima koji su im poručili da uvijek mogu računati na podršku.