Položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježje „Život“

11
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika Srpske Marko Romić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić u ime Vlade Srpske i porodice 12 beba, koje su preminule zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika koji nisu dozvolili transport kiseonika 1992. godine, položili su vijence na spomen-obilježje „Život“ u centru Banjaluke.

Vijence i cvijeće su položile i delegacije Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, grada Banjaluka i brojne druge.

Prethodno je u okviru obilježavanja 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru kod Spomenika „12 beba“ na banjalučkom Novom groblju služen parastos i položeno cvijeće.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Trinaesta beba Slađana Kobac izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.