Položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju na Mrakovici

7
Foto: Borislav Zdrinja/RTRS

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici SUBNOR-a i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog položili su danas vijence na Centralnom spomen-obilježje na Mrakovici, povodom obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari.

Vijenac je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Srpske Milorad Dodik u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ministra rada i boračko-invalidske Danijela Egića i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

U ime institucija Srbije vijenac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović.

Cvijeće kod spomenika položili i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici gradova i opština potkozarske regije, te druge delegacije.

Na Memorijalnom zidu centralnog spomenika na Mrakovici upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na ovom području u toku Drugog svjetskog rata.

Polaganju vijenaca prethodio je parastos, koji je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke, a slijedi obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.