Poreska politika u Srpskoj među najstimulativnijim

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republika Srpska niskim poreskim stopama spada među zemlje sa najnižim stopama u okruženju i u Evropi.

Prosječna stopa poreza na dobit u Evropi se kreće od 12 do 30 odsto. U Njemačkoj je, na primjer, porez na dobit prošle godine iznosio 15,8 odsto, u Velikoj Britaniji 19 odsto, Irskoj 12,5 odsto, Švicarskoj 16,6 odsto, a u Estoniji 20 odsto.

Od zemalja u regionu najveći porez na dopit plaća se u Srbiji i iznosi 15 odsto. U Hrvatskoj stopa poreza na dobit iznosi 10 odsto, ali pod uslovom da prihodi ne prelaze cifru od 995.409 evra. Ukoliko su prihodi veći ili jednaki 995.409 evra tada porez na dobit iznosi 18 odsto.

U Federaciji BiH i Sjevernoj Makedoniji porez na dobit je kao i u Srpskoj 10 odsto, a u Crnoj Gori devet odsto.

Kada je u pitanju porez na dohodak i tu Republika Srpska prednjači u odnosu na zemlje EU. Prosječna stopa poreza na dohodak u zemljama Evropske unije iznosi oko 24 odsto, dok u Srpskoj iznosi 10 odsto, isto kao i u Federaciji BiH.

Od zemalja u regionu najveći porez na dohodak plaća se u Hrvatskoj i iznosi 30 odsto na dio poreske osnovice koji prelazi 30.000 kuna (oko 3.982 evra) mjesečno.

U Srbiji i Sjevernoj Makedoniji porez na dohodak iznosi 10 odsto, a u Crnoj Gori devet odsto i 11 odsto na iznos primanja iznad prosječne mjesečne zarade.

U odnosu na region, zbirna stopa doprinosa u Republici Srpskoj je, takođe, dosta manja u odnosu na Hrvatsku i Srbiju,

Tako je zbirna stopa izdvajanja za doprinose na bruto platu u Republici Srpskoj 32,8 odsto, a u Federaciji BiH 41,5 odsto.

Kada je u pitanju region, zbirna stopa doprinosa u Hrvatskoj je 36,5 odsto, u Srbiji 36, 55 odsto, Crnoj Gori 32,3 odsto, a u Sjevernoj Makedoniji 28 odsto.

Iako plaćaju manju poresku stopu na doprinose, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zato imaju porez na dividendu, što u Srpskoj nema. Porez na dividendu ne plaća se ni u Federaciji BiH, dok u Srbiji iznosi 15 odsto, Hrvatskoj 10 odsto, Crnoj Gori 9 odsto, a Sjevernoj Makedoniji 10 odsto.

Najniža plata među najvećim u regiji

Vlada Republike Srpske danas je objavila podatak da je najniža plata u Srpskoj trenutno 266 evra. Ističu da je iznos najniže plate u Srpskoj među najvišim u okruženju.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srpske, najniža plata u Republici Srpskoj veća je od najniže plate u Federaciji BiH, koja iznosi 208 evra, te najniže plate u Crnoj Gori od 222 evra i Sjeverne Makedonije, gdje je najniža plata 247 evra.

Najniža plata u Srbiji je samo za šest evra veća od najniže plate u Republici Srpskoj i iznosi 272 evra.