Postignut dogovor na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu

27
Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Revidirani dokument usvojen je danas na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu nakon promjene teksta u vezi sa ugljem u posljednjem trenutku.

Nakon promjene formulacija u vezi sa ugljem u posljednjem trenutku kada je Indija predložila zamjenu fraze „faza ukidanja“ sa „faza smanjivanja“, britanski predsjedavajući samitu COP26 saopštio je da je sporazum o kojem su pregovarali tokom dvije nedjelje usvojen, prenosi Rojters.

Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan dijelom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje.

– Nismo zadovoljni paragrafom 36 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je riječ o fosilnim gorivima – istakla je iranska delegacija na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.

Alok Šarma, britanski predsjedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje „duboko žaljenje“ zbog toga što je samit završen promjenom teksta o uglju u posljednjem trenutku.

– Ako mi dozvolite, želio bih svim delegatima da se izvinim zbog načina na koji se ovaj proces odvijao i izrazim svoje duboko žaljenje. Takođe, razumijem veliko razočaranje, ali mislim da je, kao što ste i primjetili, takođe od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj prijedlog paketa mjera – naglasio je Šarma.

Smanjenje, a ne ukidanje energije iz uglja

Nakon maratonskih višednevnih pregovora, na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP26 koji se održava u Glazgovu, konačno je potpisan dokument koji će u budućnosti biti poznat kao Klimatski pakt iz Glazgova.

Svih 197 članica Ujedinjenih nacija su potpisale Sporazum, uprkos velikoj rezervi i razočaranju koje su mnogi izrazili povodom teksta Sporazuma, prenosi Bi-Bi-Si.

Indija i Kina zatražile su ključnu promjenu sporazuma u posljednjem trenutku, pozivajući na „postupno smanjenje“, a ne „postepeno ukidanje“ energije uglja.

Ova je stavka u Sporazumu usvojena, ali su mnoge zemlje navele da su duboko razočarane.

– Ne želimo da postepeno smanjimo upotrebu uglja, već da ga postepeno izbacimo iz upotrebe – rekli su predstavnici Švajcarske kojim su se pridružili i predstavnici Meksika, Lihtenštajna i brojnih drugih zemalja.

Zemlje su se prepirale oko detalja u subotu cijeli dan, ali su posljednjim trenucima Indija i Kina nastojale da ublaže formulaciju oko uglja.

– U ime Boga, nemojte ubijati ovaj važan trenutak tako što ćete tražiti izmjenjene verzije sporazuma. Preklinjem vas, prihvatite ovaj tekst kako bismo mogli pružiti nadu našoj djeci i unucima. Neće nam oprostiti ako ih danas iznevjerimo – rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans uoči konačnog usvajanja dokumenta.

Visoki predstavnik Evropske unije za klimatsku politiku rekao je da je insistiranje Indije da se iz teksta izbaci formulacija „postepeno izbacivanje uglja“ duboko razočaravajuća, ali je ocijenio da, uprkos tome, deklaracija predstavlja „istorijsku odluku“.

U prvobitnom nacrtu sporazuma bilo je navedeno da će zemlje „postepeno ukinuti“ proizvodnju energije iz uglja bez upotrebe bilo koje tehnologije za smanjenje emisije CO2, poput skladištenja ugljenika.

Ova formulacija je u finalnoj verziji Sporazuma promijenjena u „postepeno smanjivanje“, što je izazvalo ljutite reakcije evropskih i nekoliko ostrvskih država.

Međutim, sve strane su se ipak složile s dogovorom, jer su mnogi ocijenili kako je cjelokupni paket bolje imati nego da uopšte nema dogovora.

S obzirom na ambiciozne planove zemalja svijeta koji se tiču smanjenja emisije gasova, sporazum obuhvata i dio u kojem se govori o finansiranju projekata kao i tehnologiji s kojom se planiraju ostvariti najvažniji dijelovi sporazuma.

– Naglašava se potreba da se mobilišu sva sredstva za klimu, uključujući i značajno povećanje podrške za zemlje u razvoju u iznosu od 100 milijardi američkih dolara godišnje. Pozivaju se razvijene zemlje potpisnice da hitno u potpunosti ispune cilj podrške projektima u iznosu od 100 milijardi dolara do 2025. godine kao i da naglase važnost transparentnosti u implementaciji projekata – ističe se u sporazumu.

Predsjednik COP26 Alok Šarma ranije je rekao delegatima kako je „ovo trenutak istine za našu planetu“.

Američki izaslanik Džon Keri izjavio je da tekst „podiže ambicije“ na globalnom nivou i dodao da „ne možemo dopustiti da savršeno bude neprijatelj dobrog“.

Samit se smatra ključnim momentom u pokušaju da zaustavi povećanje temperature na Zemlji i ograniče najgori uticaji klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je na kraju samita da svijet mora „preći u hitan režim“ zbog klimatskih promjena, dok sporazum ne ide dovoljno daleko.

Međutim, on priznaje da se njime uspostavljaju „važni temelji za napredak“ i predstavlja kompromis koji odražava „interese, kontradikcije i stanje političke volje“ širom svijeta.

U poruci mladima, zajednicama i drugim ljudima na čelu aktivističkih pokreta u pogledu klimatskih promjena Guteres je naveo: „Znam da ste razočarani, ali put napretka nije uvijek ravna linija“.

Era uglja se završava, uprkos promjeni u Sporazumu u posljednjem trenutku, ocijenio je Grinpis.

U prvom nacrtu potencijalnog sporazuma, objavljenom pred konferenciju o klimi COP26, bio je naveden poziv državama da ojačaju svoje ciljeve smanjenja ugljenika do kraja naredne godine.

Nacrt sporazuma naglašavao je „uzbunu i zabrinutost“ zbog globalnog zagrevanja kojeg planeta već doživljava, a sadržao je poziv zemljama da smanje emisije gasova za pola do 2030. godine.