Potpisan plan o zaštiti imovine Republike Srpske

23
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske potpisali su plan o postupacima djelovanja organa Republike Srpske i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH o zaštiti imovine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je sa liderima političkih partija iz Srpske potpisao plan djelovanja o zaštiti imovine Srpske kojim se odražava poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava.

Dodik je istakao da Srpska ulazi u proces utvrđenih nadležnosti koje je imala u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da Ustavni sud BiH nije ostvario osnovnu ulogu propisanu ovim sporazumom.

– U skladu sa ranijim dogovorom organizovan je sastanak sa političikim liderima kako bismo formalizovali dokument koji je ostao isti kao prije nekoliko dana. Želimo prekinuti razvlašćivanja Srpske – rekao je novinarima Dodik nakon sastanka sa liderima političkih stranaka iz Republike Srpske.

On je istakao da bi u srijedu, 26. aprila, trebalo da bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kako bi bio pozvan srpski sudija u Ustavnom sudu BiH da podnese ostavku, odnosno da ne učestvuje u radu ovog suda.

Plan je potpisan na sastanku u Banjaluci kojem su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su bili i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Dodik je istakao da su oni koji nisu prisustvovali današnjem sastanku odlučili da budu izdajnici Republike Srpske.