Potpisan Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama

9
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Dokument je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon potpisivanja, uslijedila je konferencija za novinare Dodika i Vučića u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Vlada Srbija je 27. aprila usvojila zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, čime je i formalno počela realizacija dogovora Vučića i Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednici Srpske i Srbije su dogovor o konkretizaciji ideje o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama postigli na sastanku u Beogradu 14. aprila, na Veliki petak.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao je blagoslov i prihvatio da učestvuje u ovom istorijski i strateški značajnom nacionalnom i regionalnom, pa i evropskom projektu.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je Srni da će izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini posvećenog žrtvama ustaškog zločina genocida u NDH i njenom najvećem logoru – Jasenovac, biti korak dalje u očuvanju sjećanja na 500.000 ubijenih Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja, među kojim je bilo i 20.000 djece.

Tulekovićeva je navela da Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina radi na prikupljanju i raspolaže muzejskom građom koja predstavlja značajan fundus budućeg muzeja, s obzirom na stručnost, edukacije i interdisciplinarni pristup kustosa.