Potpisan ugovor za avio-liniju Mostar-Beograd

8
Foto: Bljesak.info

Grad Mostar, „Er Srbija“ i Aerodrom Mostar danas su u Mostaru potpisali ugovor koji će obezbijediti avionsku liniju Mostar-Beograd od 15. aprila ove godine, a Mostar će tako avionskom linijom biti povezan sa više od 100 svjetskih destinacija.

Ugovor su u Gradskoj vijećnici potpisali gradonačelnik Mostara Mario Kordić i generalni direktor „Er Srbije“ Jirži Marek, čime je nakon više od tri decenije obnovljena linija Mostar–Beograd, prvi put uspostavljena 1962. godine.

Kordić: Aerodrom Mostar postaje generator razvoja regije

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić naglasio je da avionskom linijom Mostar-Beograd, grad Mostar dobija četiri „haba“ – Minhen, Rim, Beograd i Zagreb, a Aerodrom Mostar postaje generator razvoja regije.

– Napravili smo očekivani rezultat nakon tri godine truda i rada. Manje više sada smo povezani sa cijelim svijetom. Idemo sada raditi, ovo sve skupa treba i operativno završiti – rekao je Kordić.

On je naveo da Aerodrom Mostar dobija i novi izgled, te da će se nastojati da se linija održi.

– Sa Zagrebom je u početku bila sezonska linija, pa se javila potreba za cijelu godinu. Siguran sam da će tako biti i za Beograd, jer je interes već ogroman Mi ćemo se potruditi. Cilj nam je da Aerodrom Mostar cijelu godinu ima mogućnost odlaska u sve gradove svijeta – rekao je Kordić.

Rupić: Letovi ponedjeljkom, petkom i nedjeljom

Direktor za komercijalu i strategiju „Er Srbije“ Boško Rupić rekao je da će letovi iz Beograda za Mostar ići ponedjeljkom, petkom i nedjeljom sredinom dana.

– Mostar će preko Beograda imati vezu sa zapadnom Evropom, Njemačkom, Holandijom, Belgijom, Francuskom, Italijom, ali i sa jugoistočnom Evropom od Bukurešta, Atine, Istanbula… Tu je svakako mogućnost i veze sa SAD. Za nas je ovo nastavak širenja saobraćaja u regionu. Mostar je 17. destinacija na teritoriji bivše Jugoslavije. Očekujemo veliki broj putnika – rekao je Rupić.

Cijena karte u jednom pravcu iznosiće 56 evra sa svim taksama, a povratna 104 evra.

Milivojević: Puno benefita za privredu i građane

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević rekao je da ideja o uspostavljanju avio-linije Mostar–Beograd postoji duže od deset godina, a da su razgovori intenzivirani 2021. godine nakon posjete premijera Srbije Ane Brnabić Mostaru.

– Puno truda je uložio i gradonačelnik Mostara, ali i Vlada Srbije. Puno je benefita koje će imati i privreda i građani – kazao je Milivojević.

On je podsjetio da je današnji ugovor potpisan na stotinu godina od smrti Alekse Šantića.

Milivojević je rekao da ovaj ugovor znači jaču vezu sa Beogradom i izrazio nadu da će avioni biti puni, a linija postati stalna, trajna i isplativa.

Katić: Veliki uspjeh za Hercegovinu i FBiH

Federalni ministar saobraćaja i veza Andrijana Katić rekla je da je ovo veliki uspjeh i za regiju Hercegovine i Federaciju BiH (FBiH).

– Drago mi je da je Vlada FBiH učestvovala u realizaciji ovoga projekta tako što smo u 2023. godini obezbijedili 1,4 miliona maraka za subvenciju letova. Nećemo se zaustaviti na tome. U budžetu za 2024. godinu predvidjeli smo sedam miliona KM za unapređenje avio-prometa. Ohrabrujem upravu Aerodroma Mostar da istraje na uvođenju novih linija, a Vlada FBiH će ih pratiti u tim aktivnostima – istakla je Katić.

Đuzel: Preko Beograda bićemo povezani sa 80 destinacija

Direktor Aerodroma Mostar Marko Đuzel naglasio je da je današnjim ugovorom zaokružena priča o četiri „haba“ – Minhen, Zagreb, Rim i Beograd, te da se rijetko koji aerodrom može pohvaliti sa tim.

– Preko Beograda ćemo biti povezani sa 80 destinacija. Sada imamo direktnih šest linija, te preko njih sa više od 100 destinacija – rekao je Đuzel.

On je podsjetio da je u junu prošle godine Aerodorom Mostar imao 500 putnika, na kraju godine 20.500, a ove godine planiraju uduplati broj putnika.

Potpisivanju su prisustvovali i brojni zvaničnici među kojima premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, kantonalni ministar turizma Emil Balavac, generalni konzul Srbije Vaso Gujić, predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović, direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ Davorin Primorac i zamjenik Sanjin Hadžiomerović, direktor Turističke zajednice Mostara Elvira Dilberović.