„Povelja Prosvjete“ mitropolitu Amfilohiju i vladici Joanikiju

135
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Povelja Prosvjete” jesu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a nagrade će svečano biti uručene u petak, 7. februara, u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Predsjednik beogradskog odbora “Prosvjete” Milimir Mučibabić rekao je da je borba srpskog naroda u Crnoj Gori dala “Prosvjeti” puno pravo i legitimitet da ovogodišnji dobitnici “Povelje” budu upravo mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije.

– Litija kao veličanstvena pozornica kojom odiše dostojanstvo pretvorila je cijelu zemlju u evropsku pozornicu u kojoj se nešto čudno dešava. Za one koji ne mogu da razumiju, u biti Srbina postoji svetosavski kosovski zavjet koji se s vremena na vrijeme probudi. Evo prilike da se on probudi. Mi smo svjedoci toga buđenja – rekao je Mučibabić.

Srpsko kulturno i prosvjetno društvo “Prosvjeta” osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas djeluje na prostorima svih srpskih zemalja. To društvo svake godine organizuje “Svetosavske svečanosti” u okviru kojih se “Povelja Prosvjete” dodjeljuje najistaknutijim pojedincima.

“Povelja” se dodjeljuje onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

– Vrijednosti koje su prema našem mišljenju vanvremene, koje pretpostavljaju ne samo htjeti, nego znati šta htjeti i kako djelati, u tom smislu smo se opredijelili za ovu dvojicu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve – rekao je Mučibabić za Sputnjik.