Pozdravljena inicijativa predsjednice o formiranju Savjeta za kreativne industrije

6
Foto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas u Banjaluci sastanak sa predstavnicima kulturnih institucija, udruženja i umjetnika različitih profila na kojem je pozdravljena njena inicijativa o formiranju Savjeta za kreativne industrije Republike Srpske, koji će djelovati pri kabinetu predsjednika Republike.

Zadatak budućeg Savjeta jeste da mapira, odnosno predlaže mjere, aktivnosti i inicijative kreativnih industrija u Republici Srpskoj kako bi se napravio pregled zasnovan na činjenicama o tome kako te industrije doprinose društvenom i ekonomskom razvoju i povećavaju međunarodnu prepoznatljivost Republike Srpske, saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike Srpske.

Foto: SRNA

Cvijanovićeva je navela da podržava svaku aktivnost koja može da doprinese razvoju društva u cjelini, te da se kroz kreativne industrije Republika Srpska prilagođava savremenim tokovima i novim industrijama.

Ona je istakla da su neophodne izmjene postojećih zakonskih regulativa, kao i poreske olakšice, kako bi mnogi talentovani mladi ljudi bili konkurentniji i mogli ekonomski da se stave u funkciju razvoja društva.

– Formiranje Savjeta jedan je od vidova institucionalne podrške, koje će okupiti kreativne i talentovane ljude koji predstavljaju ogromnu pokretačku snagu Republike Srpske – rekla je Cvijanović i dodala da u toj oblasti postoji ogroman potencijal.