Pranjić: Imam Hodžić institucijama da odgovori povodom ratnohuškačkih izjava

10
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić rekao je da bi imam Harun Hodžić trebao institucijama, a pogotovu međunarodnim, dati odgovor povodom svojih ratnohuškačkih izjava.

Pranjić je poručio da treba slati poruke mira, a da izjave, poput imama Hodžića ne bi trebale da dolaze sa bilo koje strane.

On je istakao da su, nažalost, svi svjesni da postoje ljudi svakakvih ideja i mišljenja.

– Volio bih da institucije, pogotovo međunarodne, upitaju tu osobu koja je to iznosila i da ta osoba njima da adekvatan odgovor. Mi smo ti koji šaljemo poruku mira, jedinstvenog društva sva tri naroda i svi su ovdje dobrodošli – rekao je Pranjić večeras novinarima u Banjaluci.

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne Sedme muslimanske brigade, rekao je nedavno na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

Hodžić je rekao da od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dijete obučiti da se bavi streljaštvom, kao i da u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike takozvane Armije BiH.

U sastavu zloglasne Sedme muslimanske brigade takozvane Armije BiH bili su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.