U Prebilovcima obilježen praznik Svetih novomučenika prebilovačkih i svehercegovačkih

89
Foto: Vlado Ružić i Željko Drašković

U selu Prebilovci kod Čapljine obilježen je praznik Svetih novomučenika prebilovačkih i svehercegovačkih i 81 godina od stradanja Srba u dolini Neretve.

Svetom liturgijom načalstvovao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, episkopa diseldorfsko-njemačkog Grigorija, budimljansko-nikšićkog Metodija, humskog Jovana i domaćina episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i sveštenstva i sveštenomonaštva.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i potomci žrtava, vjernici i gosti iz svih srpskih krajeva i dijaspore.

Foto: Vlado Ružić i Željko Drašković

Mitropolit Joanikije: Prebilovački hram svjedoči vjeru u vaskrsenje Hristovo

Besjedeći po Jevanđelju, mitropolit Joanikije uporedio je stradanje svetih mučenika sa Golgotom, pojasnivši da su oni kroz mučeništvo, vjeru i stradanje za Hrista postali učesnici vječne i netruležne slave Božije.

Podsjećajući na tragičnu istoriju mučenika, čije mošti su slično Savinim moštima pretrpile spaljivanje, mitropolit je naglasio da prebilovački hram svjedoči vjeru u vaskrsenje Hristovo, pojasnivši da je Hristovo vaskrsenje i naše vaskrsenje, Njegova pobjeda nad smrću i naša pobjeda nad smrću, jer nas je Hristos učinio pričasnicima svoje pobjede nad smrću i svoje vječne slave.

– Današnje sabranje budi osjećaj časti i povlaštenosti jer svi sabrani postaju učesnici u službi slave Božije koja obuhvata nebo i zemlju, a sa golgotskog prebilovačkog mjesta ponijeće radost vaskrsenja kao pri cjelivanju groba Hristovog – rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Hrizostom: Današnji sabor povod za radost i znak pobjede

Po Otpustu, sabranim vjernicima obratio se mitropolit Hrizostom poželivši da nas sveti mučenici pred Gospodom prepoznaju kao svoje, pomenuvši da ih se danas ne sjećamo kao stradalnika, već kao mučenika pribrojanih saboru svetih pravoslavne crkve.

Mitropolit je istakao da je današnji sabor povod za radost i znak pobjede koju su mučenici primili svojim stradanjem. Sjećajući se stradanja posvjedočenih širom Hercegovine, mitropolit je poželio da Bog podari obnovljenje, rekavši da je čovjek pozvan na život budući da ispunjavajući zapovjest o rađanju čovjek obnavlja lik Božiji.

Vladika Dimitrije: Prebilovci da postanu mjesto utjehe i jačanja u vjeri

Nakon mitoropolita Hrizostoma, sabranima se obratio vladika Dimitrije zahvalivši se arhijerejima i vjernicima na dolasku u Prebilovce i citirajući crkvene himne u kojima se pjeva da je mjesto Golgote postalo raj poželio da molitvama svih svetih i Prebilovci postanu mjesto utjehe i jačanja u vjeri.

Nakon Liturgije predstavljena je izložba „Prebilovci“ autora Predraga Loza i Dragoslava Ilića, a potom je uslijedila trpeza ljubavi.

Prebilovci – jedno od najstradalnijih srpskih sela

Prebilovci su jedno od najstradalnijih srpskih sela u kojem su ustaše u avgustu 1941. godine na najstrašnije načine poubijali i žive u jamu bacili više od 850 žitelja, od čega više od 600 žena i djece.

Praznik Svetih novomučenika, ustanovljen je i upisan u kalendar Srpske pravoslavne crkve u znak sjećanja na stradale Prebilovčane, ali na još oko 3000 Srba ovog kraja koji su te 1941. godine ubijani i bacani u hercegovačke jame.

Spomen kripta sa ekshumiranim ostacima nevinih žrtava minirana je i razorena 1992. od strane HVO, a 2015. godine na tom mjestu podignut je i osveštan spomen hram Hristovog Vaskrsenja.