Predsjednik Ukrajine: Rusija nas napala na lukav način, kao nacistička Njemačka

40
Foto: slovoidilo.ua

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je Rusija napala njegovu zemlju na lukav način, kao nacistička Njemačka za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Zelenski je u obraćanju naciji, kazao da su svi građani Ukrajine sa vojnim iskustvom koji su u stanju da se pridruže odbrani zemlje, dužni da se prijave na punktove za mobilizaciju.

– Rusija nas je napala na lukav način kao nacistička Njemačka za vreme Drugog svjetskog rata. Od danas smo na suprostvaljenim stranama svetske istorije. Rusija je na putu zla, ali puno zavisi od ruskog naroda, koji će morati da se opredijeli kojim putem će krenuti. Svako ko nije izgubio čast, ima još vremena da izađe i pobuni se protiv ovog rata – poručio je predsjednik Ukrajine u obraćanju naciji.

Zelenski je naveo da je „ovo jutro ušlo u istoriju“, ističući da je Kijev prekinuo sve diplomatske odnose sa Moskvom.

On je na ruskom jeziku pozvao građane Ukrajine ruske nacionalnosti da svojim rođacima i prijateljima u Rusiji prenose istinu.

Zelenski je istakao da su svi građani Ukrajine sa vojnim iskustvom koji su u stanju da se pridruže odbrani zemlje, dužni da se prijave na punktove za mobilizaciju.

Rekao je i da će biti ukinute sve kazne i sankcije protiv svakog građanina koji je u stanju da se pridruži odbrani naše zemlje.

Zelenski je istakao i da banke imaju dovoljno sredstava da obezbjede sve resurse i odbranu Ukrajine.

– Nemamo političke protivnike, svi smo građani jedne predivne zemlje i branićemo našu slobodu – rekao je Zelenski i pozvao sugrađane da budu spremni da podrže svoju zemlju na trgovima ukrajinskih gradova.