Predsjedništvo BiH sa premijerom Španije

22
Foto: Klix.ba

Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik španske Vlade Pedro Sančez saglasili su se danas da je potrebno ubrzati aktivnosti na realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Tokom sastanka u Sarajevu izraženo je mišljenje da narednih godinu dana, do polovine 2023, kada Španija preuzima predsjedavanje EU, treba iskoristiti da BiH napravi suštinski korak prema Uniji, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Španije prijateljski i bez otvorenih pitanja, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje i unapređenje odnosa dvije zemlje u svim oblastima, u skladu sa obostrano izraženim interesima.

U saopštenju je navedeno da u BiH Španiju svi doživljavaju kao prijateljsku zemlju, a članovi Predsjedništva BiH zahvalili su za špansku podršku u procesu evropskih integracija, posebno u dobijanju kandidatskog statusa.

Foto: Predsjedništvo BiH

Sančez je rekao da španska Vlada posebnu pažnju daje zapadnom Balkanu i BiH, te da će uvijek pružiti podršku kandidaturi BiH za članstvo u EU, za šta se i lično zalaže.

On je ocijenio da BiH zaslužuje da i sa moralnog, ali i stanovišta bezbjednosti zapadnog Balkana, dobije kandidatski status i bude dio EU, ističe se u saopštenju.