Predstavnički dom odbio svih 18 zaključaka

7
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas ukupno 18 zaključaka u vezi sa trenutnom političkom situacijom u institucijama BiH, koje su predlagali poslanici.

Nije usvojeno 10 zaključaka Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba, među kojima je bio i zaključak da Predstavnički dom proglasi ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke Kristijana Šmita i da obaveže institucije BiH da ih ne primjenjuju.

Među prijedlozima bio je i zaključak da Predstavnički dom zahtijeva da Savjet ministara hitno i bez odlaganja u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u kojem će obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa i sastav, nadležnosti i način izbora Centralne izborne komisije.

Podršku nije dobio ni sličan zahtjev poslanika Kluba HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Predstavnički dom od Savjeta ministara zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o imjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Danas nisu podržana ni tri zaključka poslanika NES-a Jasmina Emrića, kao ni četiri poslanika Šemsudina Mehmedovića.

Na glasanje o zaključcima nisu došli poslanici SDS-a i PDP-a.

Glasanjem je završena današnja hitna sjednica.