Premijer Australije: Ukidanjem vize Đokoviću ministar zaštitio građane

74
Foto: AAP Image/Lukas Coch

Premijer Australije Skot Morison prokomentarisao je odluku da se Novaku Đokoviću ponovo poništi viza.

Morison je podržao ministra Aleksa Hoka istakavši da je odluka način da se na još jedan način zaštite državljani Australije.

Australijske vlasti ponovo su poništile vizu Novaku Đokoviću poslije odluke ministra za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka. Hok je prelomio poslije nekoliko dana razmišljanja i Đoković se suočava sa time da mora da napusti zemlju.

Morison je istakao da je ministar za imigracije Aleks Hok dobro razmislio i donio odluku u najboljem interesu građana.

– Vidio sam odluku ministra za imigracije o ukidanju vize gospodinu Novaku Đokoviću. Vjerujem da je nakon pažljivog razmatranja, ministar odlučio da poništi vizu gospodinu Đokoviću na na osnovu zdravstvenih razloga i opšteg dobra, jer je tako u javnom interesu – rekao je Morison.

Morison se potom osvrnuo na sve kroz šta su prošli Australijanci.

– Pandemija je bila nevjerovatno teška za svakog Australijanca, ali smo ostali da se držimo zajedno i sačuvali smo živote i sredstva za život. Zajedno smo uspjeli da ostvarimo da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti, najjaču ekonomiju i najviši procenat vakcinacije na svijetu – rekao je Morison.

Dodao je i da se odlukom o ukidanju Novakove vize ne misli samo na njega, već da država vodi računa o drugima.

– Australijanci su se toliko žrtvovali tokom pandemije i sa pravom očekuju da rezultati te žrtve budu zaštićeni. To je ono što je ministar uradio današnjom odlukom – poručio je Morison.

Prvi čovjek Federalne vlade istakao je da se i na ovaj način čuvaju životi Australijanaca, održavanjem jake granične politike.

– Naša jaka granična politika sačuvala je Australijance bezbjednima, prvo od kovida, a onda i tokom pandemije. Zbog očekivanih pravnih procesa koji se odvijaju, neću više komentarisati ovu temu – zaključio je premijer Australije.